Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Grupul de Acțiune Locală „Valea Muntelui” – exemplu de bune practici pentru o delegație de primari,
reprezentanți ai ONG-urilor și ai sectorului privat din Republica Moldova. Moldovenii au vizitat joi dimineața parcul de la Dofteana finanțat prin GAL „Valea Muntelui”, dar și o plantație de afini din Dărmănești. Pe principiul tot pățitu-i priceput, cei care au reușit să pună bazele acestei forme de organizare pe Valea Muntelui le-au subliniat musafirilor că, pentru o colaborare de succes, trebuie să înțeleagă și să își asume ce înseamnă un parteneriat.
„Vrem să vedem cum a început dezvoltarea localităților din România prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală, care au fost pașii întreprinși, în așa fel încât când vom iniția și noi această mișcare în Republica Moldova să știm cum să pornim la drum și să nu facem greșeli care ne-ar opri (..)Evident că problema majoră la noi este infrastructura de drumuri, dar și rețelele de apă și canalizare, ne-am dori și modernizarea școlilor și a grădinițelor sau și a altor instituții din localități. Eu aș zice totuși că primordiale sunt rețelele de apă și canalizare, pentru că se discută din ce în ce mai mult de afectarea pânzei frreatice, iar calitatea apei este foarte scăzută” – a declarat pentru bacauinfo.ro directorul Asociației Obștești Pro Cooperare Regională municipiul Bălți, Sergiu Mihailov.
„Sunt interesați să cunoască mecanismul de funcționare, organizarea, astfel încât să poată face și ei primii pași. Deși nu au finanțarea europeană, se bazează pe o finanțare de la statul elvețian. Important este rezultatul, să vadă cum pot să deservească mai bine fermierii din zonă, felul în care ar putea împărți un buget, în cazul în care vor ajunge la tipul acesta de program. Cel mai important lucru în funcționarea unui GAL este parteneriatul. Până să ajungi să-ți faci strategia și să redirecționezi fondurile către anumite sectoare, trebuie să existe o adunare generală care să înțeleagă utilitatea parteneriatului” – a declarat managerul GAL Valea Muntelui, Vlad Ochiroș.
Primarul comunei Dofteana, Ioan Bujor, le-a vorbit oaspeților despre cele două proiecte pe care le-a implementat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală, despre parcul pe care l-a construit pe un teren care era ocupat abuziv de o stână, dar și despre buldoexcavatorul și freza achiziționate pentru buna gospodărire a comunei.
„GAL Valea Muntelui s-a conturat în jurul unei populații de 55.000 persoane și a opt localități: un oraș și șapte comune. Am fost în țări în care primarii au foarte multă experiență – Franța, Spania, Belgia – și putem împărtăși din ceea ce am văzut acolo și ce am făcut noi. (…) Până la urmă, principalii câștigători ai acestor forme de organizare sunt cetățenii” – a declarat primarul Ioan Bujor.
„Noi, în momentul de față, nu avem acces la fondurile europene, dar nici nu avem formate aceste grupuri. Accesăm alte fonduri, care sunt disponibile pentru Republica Moldova, și am vrea să vedem cum funcționează măcar ca formă de organizare. Parcul este foarte frumos, avem și noi, dar nu atât de mare ca dimensiune ce-i drept. Parcurile sunt benefice pentru cetățeni pentru că se întâlnesc, mai schimbă o vorbă, se dezvoltă și civismul prin aceste locuri. Noi suntem o localitate aprovizionată cu apă, implementăm un proiect de construcție a sistemului de canalizare, parc avem, instituții avem, dar vrem să mai rezolvăm și problema drumurilor, ne dorim să punem asfalt” a declarat primarul comunei Sărata Veche din Republica Moldova, Maria Galiț.
Aflat la al patrulea mandat, primarul comunei Limbenii Noi, Raionul Glodeni, a declarat: „Mă bucură faptul că merge implementarea de proiecte și se schimbă fața României, văd cum oamenilor le sclipesc ochii, cum ei participă la implementarea proiectelor, cum asigură niște condiții și economice, și de trai, și de odihnă foarte frumoase. Aceasta arată încă o dată că România merge pe o cale foarte dreaptă, pe care ne-am dori să mergem și noi împreună cu dumneavoastră, și să ne bucurăm de ceea ce aveți. Practic, eu la mine în comună am implementat mai multe proiecte socciale, eu aș vrea acum niște proiecte social-economice. O problemă foarte mare acum la noi în comună este lipsa locurilor de muncă, necesitatea ca mai mulți agenți economici să capete încredere spre viitor, să fie deschise mai multe întreprinderi de prelucrare, ca să putem asigura staționarea tineretului, ca să nu emigreze în alte părți.”
„Cinstit vă spun m-au impresionat proiectul prezentat și, în general, activitatea și realizările GAL-ului. Urmează să luăm experiența, să stabilim niște relații, pentru a prelua experiența, și să încercăm și noi să facem la fel. Prima nevoie a comunelor din Republica Moldova e să dezvoltăm oamenilor noștri sentimentul de solidaritate, pentru a planifica și a reuși ceva, adică să învingem individualismul din oameni. Apoi să le propunem ceva, să creadă ce le propunem” a declarat și președintele Centrului de Consultanță Agricolă Glodeni.