Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Război total între omul de afaceri Ovidiu Budeanu, proprietarul Servsal, societatea care deține serviciul de transport și colectare a deșeurilor în municipiul Onești în urma privatizării făcute de stat în 1999, și

președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Benea. Pe scrut, Budeanu îl acuză pe BeneaAsociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău  a scos la licitație „obiectul muncii” Servsal fără a avea acest drept, având și concursul fostului primar al Oneștiului, Emil Lemnaru.

Toată tărășenia s-a lăsat cu un denunț la Direcția Națională Anticorupție cu privire la fostul primar Emil Lemnaru, președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Benea și Florian Walter, „reprezentantul legal al SC Romprest SA, firma ce a fost aleasă câștigătoarea pentru licitația privind concesionarea contractului pentru delegarea serviciului de colectare și transport deșeuri în județul Bacău, de către autoritatea contractantă ADIS pentru faptele prevăzute la art. 18^1 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, precum și luarea și darea de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fals privind identitatea, prevăzute de art. 289, 290, 291, 297 și art. 327 din Noul Cod Penal.”

Demersul a fost făcut și în condițiile în care „ăștia sunt arestați toți și asta îți dă apă la moară”, spune Budeanu, încurajat de activitatea DNA din ultima vreme. Nu îi e frică de represalii: „să demonstreze de ce-i calomnios, dacă eu am documentele și ăla a făcut ce a făcut, să facă, să fie o dezbatere, n-am nicio problemă. Când ești corect, n-ai frică, am vrut să fiu un model pentru copiii mei.”

Fostul primar al municipiului Onești, Emil Lemnaru împreună cu președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea și președintele Romprest, Florin Walter, au pus la cale o construcție juridică prin care să sară activitatea prestată de Servsal Onești, să i-o dea direct domnului Florian Walter. Această construcție juridică ilegală a avut parte și de un denunț – am fost acum câteva zile la DNA, am stat trei ore la coadă, într-un fel m-am bucurat, într-un fel m-am supărat – prin care arăt faptele care se petrec în județul Bacău prin așa-zisa licitație făcută de ADIS, licitație care a avut la bază un caiet de sarcini făcut după chipul și asemănarea Romprest. Este de remarcat în această construcție juridică faptul că Romprest va încasa toți banii ca un prestator de servicii pentru Consiliul Local Onești, direct din bugetul CL. Dacă ar fi fost o concesiune corectă ar fi trebuit să aibă o relație direct cu toate asociațiile de proprietari, cu toți agenții economici, să lupte și ei (…) Noi, în Caietul de sarcini și în Raportul de analiză diagnostic, avem această activitate trecută ca monopol natural, că suntem singurii prestatori pe raza muncipiului Onești. Deci este o contradicție între ceea ce a fost în anul 1999 și această forțare făcută prin această construcție juridică făcută de Lemnaru, Benea și Walter Florian, prin care au încercat să trimită această activitate către Romprest. (…) Cred că este o mare infracțiune ce se întâmplă pe raza municipiului Onești și a județului Bacău. Ei au forțat, noi am făcut denunțul…” – a declarat Ovidiu Budeanu în cadrul unei conferințe de presă.

Budeanu a explicat că Servsal Onești a fost privatizată în 1999 „ca urmare a privatizării Societății de Gospodărire Comunală” și că prestează activitatea de colectare și transport a deșeurilor „cu toate avizele necesare”.

Omul de afaceri a mai subliniat că, deși în urma privatizării Consiliul Local  (CL) Onești a beneficiat de „90% din cele 20 de miliarde de lei vechi, adică 18 miliarde”, entitatea nu s-a resemnat niciodată că serviciul nu-i aparține. 

CL a încercat în nenumărate rânduri să anuleze această privatizare, spunând că activitățile din cadrul societății sunt ale CL Onești, dar toate instanțele au anulat aceste solicitări. Văzând că nu se poate prin instanță, au apelat la această construcție prin ADIS, în care CL Onești, chiar dacă niciodată nu a prestat această activitate, a făcut totuși un act cu CJ, cu ADIS, împuternicind-l pe domnul Benea să facă o licitație prin care să treacă și municipiul Onești la această colectare și transport, să fie suma mai mare” – și-a întărit afirmațiile Ovidiu Budeanu.

Cel mai important lucru este că Serviciul de salubritate în Onești a fost privatizat de statul român în 1999 și nu putea intra a doua oară la licitație. Introducerea serviciului în cadrul ADIS s-a făcut fraudulos, mincinos, de aceea persoanele care au contribuit la acest abuz vor răspunde, vor fi cercetați și se va vedea dacă avem dreptate sau nu. Denunțul s-a făcut urmărind anii în care s-au făcut lucrurile acestea. Serviciul de salubritate a fost introdus în ADIS. Domnul primar Lemnaru n-a avut așa ceva, dar a introdus la vremea respectivă în ADIS. Nu am ceva și introduc acolo, asta e abuziv” – a declarat și Corneliu Fântână, reprezentant al Servsal.

Noi nu ne-am judecat cu ADIS și ANRMAP niciodată, doar pe excepții. Această structură, acest grup infracțional are oameni și la ANRMAP, și la instanță, peste tot. Ei și-au creat tot sistemul pentru a-și atinge scopul. Caracatița este mult mai mare. Noi am făcut contestație și am sesizat că suntem privatizați. Am trimis documentele la ANRMAP și același tip de documente le-am trimis și la ADIS în copie. Am trimis notificare, trebuia să scrie contestație. Contestația s-a respins pe excepție, că n-a scris contestație pe cuvântul notificare, dar nu am intrat pe fond, să spunem lucrurile pe nume. Acum încercăm să intrăm în judecată pentru anularea contractului de atribuire. Sperăm să intrăm pe fondul cauzei, să pot să vin cu documente” – a mai precizat Budeanu.

De partea cealaltă, fostul primar Emil Lemnaru se arată destul de relaxat, la fel și directorul operațional al Romprest, Sorin Velicu, care a participat în Bacău la semnarea contractului. 

Președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Benea, încearcă să sintezeze istoricul, pentru că Ovidiu Budeanu „poate să spună în treizeci de secunde că am am luat mită de la Walter, eu nu pot să explic o muncă de cinci ani în două fraze sau trei minute.

E treaba lor ce spun. Noi spunem că este corect, că hotărârile luate de Consiliul Local au fost corecte. Dânșii probabil încearcă pe toate căile să facă presiuni asupra autorităților locale, asupra consilierilor, asupra mea, asupra CJ. Noi dorim ca lucrurile să se rezolve pe calea legală. Sunt chestii care se pot scrie, dar noi ne-am luptat mult timp cu această societate privatizată ilegal, împotriva voinței Consiliului Local, de aici au derivat aceste lucruri Sunt lucruri clarificate, dar se mai clarifică încă o dată” – a declarat pentru bacauinfo.ro fostul primar al municipiului Onești, Emil Lemnaru.

Sincer să fiu nici nu m-am aplecat asupra problemelor de genul acesta. Din câte știu eu în documentația de licitație la care am participat și din amintiri știu că s-a tot întârziat ținerea licitației respective din cauza unor acțiuni în justiție în legătură cu situația de la Onești, dar știu că a fost reglementată. Nu știu fondul problemelor, pentru că nu m-a interesat la vremea respectivă, mă interesa ca în momentul în care se derulează licitația să știm toate datele, ce primeam de la autoritatea contractată, de lucrurile acelea țineam cont. E un subiect care mă depășește, întrucât nu l-am aprofundat, poate o să am săptămâna viitoare, o părere după ce o să știu existat despre ce este vorba” – a declarat Sorin Velicu, directorul operațional al Romprest, care a mărturisit că l-a cunoscut pe președintele Consiiului Județean Bacău la semnarea contractului. Despre întocmirea Caietului de sarcini în birourile Romprest: „trebuie să se și dovedească lucrul acesta. Sub nicio formă. Nu am făcut niciodată, eu nu am cunoștință să se întâmple. În România fiecare poate să spună ce vrea, trebuie să existe și probe.”

Președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Benea, a declarat pentru bacauinfo.ro că acțiunea lui Ovidiu Budeanu nu va avea urmări într-o singură direcție: „domnul Budeanu nu a făcut altceva decât să deschidă o adevărată cutie a Pandorei, care la un moment dat se întoarce în capul lui” și că „va exista o plângere la un moment dat pentru denunț calomnios sau inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că domnul știe că în foarte multe pasaje minte prin omisiune, știe că acest caiet de sarcini a fost contestat și au pierdut, știe că această licitație a fost contestată și în instanță iar soluția data a coincis cu cea a comisiei de licitație. Știe foarte bine că eu nu m-am văzut cu nimeni de la Romprest, nu cunosc pe nimeni de la Romprest, nici pe Walter, nici pe mama lui Walter, nici pe altcineva, nu poate să-mi spună mie dare și luare de mită și eu să rămân așa într-o poziție pasivă. Aceasta se va transforma, se va lăsa cu un denunț calomnios când se va finaliza ancheta”.

La Onești, în sfârșit, din punct de vedere juridic lucrurile intră pe făgașul normal. Istoricul este că din 2000 până în zilele noastre serviciul de colectare și transport nu este dat în urma unei licitații, așa cum s-a întâmplat în toată țara. Noi am primit, când am înființat ADIS-ul, de la 65 de unități administrativ – teritoriale printre care și Onești, mandate prin care să organizăm licitație.

Dacă eram în situația inversă, să iau de bun ce spunea Servsal, acum riscam să  fiu acuzat de favorizarea în condiții nelegale a unei firme private, eu nu puteam să nu iau în calcul o hârtie oficială a unei entități, a unei UAT.

Plus că au fost vreo trei contestații la ADIS din partea Servsal, toate au fost pierdute la Curtea de Apel

Era mai riscantă poziția inversă, în care să nu fi ținut cont de poziția UAT Onești; nu pot să iau de bun ce spune Servsal, că noi suntem monopolul natural, moștenitorii, că ne-am privatizat” – a mai declarat Benea.

Președintele CJ a mai afirmat că Servsal acționează în condițiile în care nu are licență ANRSC și că juriști din Primăria Onești „sunt și la Servsal în același timp”. Vom reveni.