Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Cu încă 10 milioane de lei de investit şi fără un termen de finalizare a lucrărilor,
primarul Laurențiu Neghină vrea să pună în braţele Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul Catedrala ortodoxă neterminată a Oneştiului. „În mod normal, nedându-se în administrare, n-are voie să mai funcţioneze catedrala,” să se mai oficieze slujbe, a spus Neghină. Construcţia Catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” continuă după planurile gândite pentru un Oneşti cu 60.000 de locuitori, în timp ce pe malurile Trotuşului au mai rămas 39.000 de suflete.
Consiliul Local Oneşti a respins darea Catedralei „Pogorârea Duhului Sfânt” în administrarea Bisericii Ortodoxe. De altfel, nici Protopopiatul Oneşti nu dorea preluarea obiectivului nefinalizat.
Urmare a votului exprimat în ultima şedinţă, primarul Neghină a atras atenţia că subsolul Catedralei trebuie evacuat, iar slujbe nu se mai pot oficia. ,,În mod normal, nedându-se în administrare, n-are voie să mai funcţioneze catedrala. După votul pe care l-aţi dat, eu ar trebui să dau ordin să se taie lumina. Curtea de Conturi ne impută acele sume cu energia electrică.”
Argumentele politice ale consilierilor locali au dat şah mat primarului Neghină. Acesta şi-a văzut proiectul căzut, inclusiv cu ajutorul consilierilor PSD. Edilul dorea realizarea transferului Catedralei către Protopopiatul Oneşti, reprezentat prin preotul Constantin Alupei. Într-o astfel de situaţie, nici costurile cu utilităţile nu mai pot fi suportate de Primărie, iar subsolul Catedralei trebuie evacuat.
Neghină se află la a doua tentativă de acest gen. De această dată a repus proiectul pe ordinea de zi la solicitările unor consilieri locali, spune edilul, aleși care vor să fie menţionaţi nominal în procesul verbal că au votat pentru.
„Ştiţi că proiectul provoacă discuţii. Cine şi cum votează, cum îşi asumă riscul fiecare. Putem să-l predăm (obiectivul – n.r.) sau să-i evacuăm. Ce variante avem? Am repus proeictul pe ordinea de zi, pentru că unii consilieri vor vrea ca votul să le fie stipulat în procesul verbal. Atunci va răspunde fiecare pentru ce-a votat,” justifică Neghină.
Consilierul Ştefan Martin a insistat să nu i se dea Bisericii un imobil, dacă nu-l vrea: „Aţi introdus un proiect fără să fie clar mai nimic. Cui să dăm, dacă nimeni nu cere? Trebuie să veniţi cu un draft de contract, ca să-l aprobăm. Cum să predăm un obiectiv nefinalizat?”
Reacţia sinceră a lui Neghină denotă intenţia clară a acestuia: „Cei care dau trebuie să fie de acord, nu şi cei care preiau”. A intervenit şi preotul Constantin Alupei, cel care a început lucrările la Catedrală. „Sigur că noi am rămas surprinşi şi rândul trecut, şi acum, de punerea în discuţie a acestei probleme fără să fi discutat înainte. Am trimis o adresă prin care PS Părinte Ioachim Băcăuanul v-a rugat ca să se amâne o decizie. La Catedrala ortodoxă din Bacău, Consiliul Judeţean a dat în folosinţă demisolul la cererea Arhiepiscopiei, dar după ce s-au creat condiţiile optime. După Revoluţie am cerut să construim un lăcaş de închinare, fiind şi numărul mare de locuitori, 60.000 (ați numărat și catolicii, protestanții??? – n. red.; potrivit Recensământului din 2012, Oneştiul are 39.000 locuitori – n.r.). Păi ce să primim acuma? Totul este improvizat. De aceea, Preasfinţitul Ioachim a spus să se amâne. Văd că se filmează şi se dau pe post alte lucruri. Nu vreau ca să se interpreteze. Nu mai vreau să cad eu, din nou, cum am căzut de atâtea ori şi cu mâinile mele s-au scos din jar anumite probleme din Oneşti.”
Martin a vrut să se asigure și că administraţia oneşteană ar avea în plan continuarea lucrărilor la Catedrală în 2015. „Vă rog să ne daţi un termen. Atunci când ne propunem să nu finalizăm ceva, nu dăm termene.”
10 milioane de lei mai sunt necesare pentru finalizarea construcţiei, în condiţiile în care la capitolul investiţii Primăria Oneşti a alocat pentru 2014 puţin peste 16,5 milioane lei pentru întreg municipiul. Fostul primar Emil Lemnaru a înaintat un termen de 3 ani. „Cu un efort, biserica poate fi terminată în 3 ani, fără pictură.”
„Vom continua lucrările şi ni le asumăm,” dă asigurări Neghină. „Când terminăm, nu ştiu. Acolo mai trebuie 100 miliarde de lei (10 milioane lei RON – n.r.). Nu cred că poate cineva să spună în cât timp poate Primăria să aloce banii ăştia. În 2012, când am preluat Primăria, avea 1,3 milioane lei datorii pentru lucrări la catedrală şi pe care le-am achitat.”