Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Penitenciarul Bacău răspunde prin ceea ce „se face acum” la o solicitare a bacauinfo.ro cu privire la

condamnările primite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza condițiilor de detenție. Doi bărbați care au stat închiși între 2011 și 2013 în Penitenciar și în arestul IPJ Bacău au de primit de la statul român 8.100 euro, respectiv 6.000 euro, după ce CEDO a constatat că au fost puși să trăiască în condiții improprii: supraaglomerare, saltele uzate și infestate cu ploșnițe, condiții de ingienă din celule și din grupurile sanitare insuficiente, dar și proasta calitate a alimentelor. După ce IPJ și-a transmis punctul de vedere, Penitenciarul Bacău răspunde și el, dar descrie condițiile care ar fi în prezent, nu de la momentul la care se referă condamnarea primită la CEDO.  

Sursa: Răspunsul Penitenciarului Bacău adresat bacauinfo.ro la solicitarea de a se referi punctual la problemele legate de saltele uzate, ploșnite sau mâncare, în condițiile în care supraaglomerarea ar putea fi explicată prin lipsa investițiilor în unități noi

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, toate persoanele aflate în custodia Penitenciarului au repartizat un pat individual. Deținuţilor le sunt puse la dispoziţie, prin grija administraţiei locului de deţinere (nu prin normele prevăzute de lege? – nota red.), saltele, perne, lenjerie de pat şi pături, iar camerele sunt prevăzute cu ferestre ce permit iluminatul natural şi aerisirea, spaţiu pentru depozitarea alimentelor şi pentru servit masa. Persoanele custodiate sunt cazate în funcţie de regimul de executare, categoria din care fac parte, măsurile de siguranţă ce trebuie luate, nevoile de reintegrare socială identificate, sex şi vârstă.

Normele de hrană sunt concepute astfel încât să asigure numărul de calorii aferente (2855 calorii), iar distribuirea zilnică a hranei în secţiile de deţinere se face în prezenţa supraveghetorilor aflaţi în serviciu. La blocul alimentar, unde se prepară  hrana deţinuţilor, se consemnează zilnic aspecte legate de calitatea hranei şi respectarea condiţiilor igienice sanitare, aceasta fiind verificată din punct de vedere organoleptic de un cadru medical şi de directorul locului de deţinere, şi degustată de un reprezentant al persoanelor private de libertate înainte de servirea acesteia.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, persoanele private de libertate au obligaţia să asigure şi să menţină ordinea şi curăţenia în camerele de deţinere şi în celelalte locuri în care au acces.

Igienizarea camerelor de deţinere se realizează permanent, iar  la nivelul unităţii nu a fost semnalată o infestare continuă cu insecte parazite de tipul ploşniţelor. De asemenea, odată cu instalarea sezonului cald, se intensifică acţiunile de curăţenie şi/sau dezinsecţie.   

Periodic, se desfăşoară astfel de activităţi, cu frecvenţă lunară şi trimestrială, în cadrul unor programe de igienizare aflate în derulare în parteneriat cu instituţii de specialitate.

Zilnic, o comisie desemnată la nivelul locului de deţinere verifică spaţiile aferente penitenciarului, în vederea identificării defecţiunilor şi efectuării reparaţiilor necesare.”

Deficiențele din Penitenciarul Bacău au fost constatate și în urma unor controale făcute de Avocatul Poporului – condiții improprii de detenție care încalcă drepturile omului și demnitatea: supraaglomerarea, hrana puțină, nivelul crescut de umezeală, condițiile precare igienico-sanitare etc..

Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a precizat într-un răspuns adresat senatorului băcăuan Marcel Bujor, că în Penitenciarul Bacău va fi implementat în 2015 Proiectul „Consolidarea capacității Penitenciarului Bacău de a respecta instrumentele internaționale relevante privind drepturile omului, respectiv modernizarea secțiilor de tineri din cadrul penitenciarului – 200 locuri modernizare cu finanțare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014.”

În aceeași adresă este stipulat și faptul că „pentru anul 2015 alocația bugetară pentru întreținerea efectivelor de persoane private de libertate, respectiv cheltuielile cu bunuri și servicii (hrană, utilități, echipare și dotare cu cazarmament, asistență medicală, materiale igienico – sanitare și întreținere etc.) este de 198.001.261 lei. În funcție de numărul de persoane private de libertate existente rezultă un cost mediu lunar de 550,79 lei/deținut.”