Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Laurenţiu Neghină, tentative lamentabile ale unui condamnat pentru corupţie pentru a rămâne în atenţia electoratului oneştean. Şi-a început, printr-o
adunare publică la care au participat mai puţini susţinători decât s-ar fi aşteptat fostul primar, procesul de victimizare şi de acuzare a Prefecturii Bacău de „exces de zel”. Cu acordul Primăriei Oneşti, al Jandarmeriei şi al Inspectoratului de Poliţie, lui Neghină i s-a permis ca în spaţiul public, în cadrul manifestării, să instige la „corectarea” hotărârilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi la anularea ordinului de subprefect prin care a fost înştiinţat că i-a încetat mandatul pentru fapte de corupţie. Neghină, un condamnat penal, Valerian Vreme, un deputat şi fost ministru cercetat pentru fapte de corupţie, şi senatorul Marcel Bujor contestă în spaţiul public deciziile instanţelor de judecată şi deciziile administrative ale Prefecturii Bacău. Neghină a contestat ordinul Prefecturii şi va candida anul viitor la alegerile locale.
V. Vreme: „…vom merge până la capăt pentru a corecta această nedreptate, ce săptămâna trecută s-a produs prin tot felul de căi de multe ori subterane.”
Oneştiul, Partidul Social Democrat (PSD) și UNPR, prin sprijinul acordat, au creat un nou monstru politic pregătit să se lupte cu toate armele în faţa instituţiilor statului atunci când nu-i convin deciziile luate. Laurenţiu Neghină a fost înştiinţat vineri, 20 iunie, că i-a încetat mandatul de primar al Municipiului Oneşti în urma condamnării pentru fapte de corupţie și prin emiterea ordinului semnat de subprefectul Constantin Toma.
În faţa Comisiei de analiză şi eliberare a autorizaţiilor de organizare a manifestărilor în spaţiul public, Neghină a invocat prezentarea unui raport de activitate la final de mandat. Nici vorbă însă de așa ceva, procedura și conținutul fiind cu totul altfel în cazul prezentării raportului de activitate. Motivul real al convocării oneştenilor în faţa sediului Primăriei a fost tentativa disperată a fostului edil de a se menţine în graţiile electoratului său şi de a se victimiza în vederea atragerii simpatiei oneştenilor pentru cauza sa.
Cauza lui Neghină se materializează în contestarea deciziilor instituţiilor statului, pe care, prin aceste acţiuni, arată că nu le respectă. De altfel, Neghină nu respectă nici legea. Acesta a fost condamnat pentru fapte de corupţie. A încercat să-şi cumpere cu 2.000 lei Bacalaureatul la un liceu în comuna Podu Turcului.
„Consider un abuz, nu un abuz, un exces de zel al subprefectului. Această demitere a venit în urma acelei condamnări de 8 luni primită cu trei luni înainte de alegerile locale şi rămasă definitivă în 2013. Sentinţă de care dumneavoastră ştiaţi, în cunoştinţă de cauză m-aţi ales,” a declarat Neghină de pe treptele Monumentului eroilor „Regina Maria”, închinat eroilor căzuţi în Războiul de Întregire a Neamului 1916 – 1919.
Neghină nu are onoarea minimă, atât de des invocată în campaniile electorale, în întâlnirile cu bătrânii Oneştiului, să se retragă cu demnitate şi cu resemnare faţă de legile statului pe care le-a încălcat, conform unei decizii definitive. Ar putea să aleagă lupta în instanță, nu în stradă, pentru „corectarea” unui verdict. A fost condamnat pentru corupţie, iar el se afişează mândru cu această ştampilă în spaţiul public, solicitând respect şi votul de încredere al oneştenilor. O persoană care a încercat să scurteze drumul, pentru a-şi atinge obiectivul (examenul de BAC) cu ajutorul banilor. Într-adevăr, un model pentru tinerele generaţii. Neghină mizează pe faptul că nu e singurul corupt, că nu e singurul politician care minte, că nu e singurul care a încercat să-şi cumpere diplomele de studii, că se pierde în mulţimea celor care au încălcat legea.
Valerian Vreme găseşte de cuviinţă să-l picteze pe coruptul Neghină drept un om caritabil, cu evlavie şi care alină suferinţe: „Un primar care tot timpul s-a apropiat de locul unde au curs lacrimi. Acesta este primarul Laurenţiu Neghină.”
Bătrânii pe care îi invocă mereu Neghină în alocuţiunile sale, sperând să le câştige respectul, dacă ar fi prinşi că au încălcat legea, nu făceau parade publice, ci aveau bunul-simţ să se retragă şi să accepte că au încercat să fure. Mai mult, Neghină vorbeşte despre moralitate, despre o datorie morală: „Şi pentru că consider că am datoria morală faţă de dumneavoastră să duc la sfârşit acest mandat, ieri am depus contestaţie. Cred că voi candida anul viitor.”
Acuzat de corupție, replica lui Neghină este că nu e singurul! Minima decenţă impune măcar evitarea fluturării în spaţiul public a meritelor de a fi încălcat legea.
Echipa politică pe care o propune UNPR pentru Oneşti, Neghină – Vreme, pe jumătate condamnată pentru corupţie, iar cealaltă jumătate cercetată pentru corupţie, ia în piept instituţiile statului şi pe oricine are o părere contrară. Prin tupeu şi sfidare, speră să atragă de partea sa oneştenii. Unii au intrat în acest joc periculos, inclusiv presa locală subordonată, care în loc să informeze a decis să medieze o apropiere între condamnatul Neghină şi public.
Nicolae Gnatiuc, consilier local cu atribuţii de viceprimar: „Eu consider că fiecare cetăţean are dreptul să îşi apere punctele de vedere. Dânsul are dreptul ăsta. Nu comentez modul prin care o face. Eu spun doar că fiecare cetăţean are dreptul să-şi protejeze imaginea sau interesele.”
Fostul ministru Vreme, jumătatea cercetată pentru corupţie din echipa propusă de UNPR Oneştiului, aberează fără restricţii în spaţiul public, după ce apropiații lui au ajuns angajați ai Primăriei. „Porţile Primăriei au fost tot timpul deschise pentru absolut toţi cei care au venit cu o idee de investiţie. Şi eu ştiu bine asta.” Fostul ministru o spune de parcă mai contează în Oneşti ce ştie Vreme sau nu, însă mult mai important e faptul că nici o idee de investiţie din cele care ar fi fost prezentate fostului primar nu s-a concretizat.
Toma și Pocovnicu, invidioșii
Aberaţiile populiste continuă, iar senatorul Marcel Bujor (UNPR) scoate o perlă demnă de nivelul unui elev care nu a luat Bacalaureatul: „Domnule primar, aş vrea să vă adresez şi eu o întrebare şi tuturor oneştenilor. Nu consideraţi că acest exces de zel al instituţiei Prefecturii, în speţă al subprefectului, nu se datorează faptului că sunt invidioşi pe realizările dumneavoastră, pe realizările noastre, ale oneştenilor şi că faceţi parte dintr-un partid mic, dar în ascensiune?”
Valerian Vreme, deputat de Oneşti, plusează șocant: „Oneştiul arată României că este mai aproape de Occident decât oricare alt oraş din România.”
Probabil că ministrul Gabriel Oprea și instituțiile europene au parte de cea mai neașteptată replică a unui fost ministru, acum lider UNPR: un oraș din România e pe același plan cu unul din Uniunea Europeană datorită primarului condamnat pentru corupție! Asta ne apropie de UE, corupția.
Ar fi banal şi inutil să mai arătăm de ce Oneştiul nu seamănă cu nimic din ceea ce Occidentul poate să ofere. Afirmaţia este demnă de aceleaşi perle la examenul de Bacalaureat pe care colegul de partid Neghină nu l-a luat.
Fostul ministru a crescut nivelul discursului său arătând, de fapt, care este miza oneştenilor, infima satisfacţie a unora pentru care şi-ar da votul fără să clipească: „Ştiu că în 2012 pe 2013 oraşul a fost în decembrie foarte frumos ornat, luminat. Aş vrea să vă întreb cât a costat, dacă vă amintiţi, factura şi dacă soţia a aflat că ea a fost plătită de firmele dumneavoastră şi după ce a aflat, cât timp aţi mâncat mâncare rece?” Vine şi răspunsul lui Neghină, într-un dialog deloc regizat, în aplauzele frenetice ale audienţei: „A costat câteva sute de milioane.”
Aşa Oneşti, aşa primar, pare să fie dictonul care poate cuprinde esenţa ultimilor ani.
Laurenţiu Neghină a apelat la oricine l-ar fi putut victimiza în ochii electoratului. Angajaţi de la Primărie, subordonaţi de la DPP, firma din subordinea Consiliului Local, au vorbit în înregistrări redate pe un monitor amplasat lângă sediul Primăriei. Managerul Spitalului Municipal Oneşti, preoţi catolici şi ortodocşi, directori de şcoală, măicuţe, oricine s-a arătat loial unui condamnat pentru corupţie, au fost filmaţi de presa locală subordonată pentru a susţine cauza lui Neghină. Evident, o bună parte a acestor „ziariști” se numără acum printre angajații Primăriei, toți ajungând salariați ai instituției după alegerea lui Neghină ca primar.
Argumentul suprem invocat de Neghină a fost exact opusul a ceea ce a premeditat şi a făcut în cunoştinţă de cauză, adică să facă afaceri cu Primăria pe care o conducea. „Chiar nu mi-am propus să plec cu vreun ban acasă de la Primărie. Salariul care-l primeam de cele mai multe ori nu ajungea pentru faptele caritabile.”
Firma Aquila Fashion, controlată de Neghină, a făcut afaceri cu Primăria condusă de Neghină. Mai mult, firma lui Neghină, în ultimele momente ale acestuia ca primar, a primit un spaţiu comercial în Piaţa Agroalimentară.
Spre finalul manifestării, Alexandru Cristea, actualul viceprimar cu atribuţii de primar, şi-a scos pălăria în faţa coruptului Neghină, arătând, de fapt, care e rolul lui în toată această tentativă lamentabilă de a păstra fotoliul de edil în curtea UNPR: „Aş vrea să vă mulţumesc pentru încrederea acordată, iar dacă cuvintele dumneavoastră se vor adeveri sau nu, se va vedea în momentul în care voi trage linie şi sper că voi preda din nou ştafeta domnului Laurenţiu Neghină.”
Din culisele organizării adunării populare marca Neghină
Pentru depăşirea timpului stabilit în autorizaţia de organizare, Neghină va primi o amendă de minim 5.000 lei, potrivit declaraţiilor date pentru bacauinfo.ro la faţa locului de Ştefan – Adrian Melinte, comandantul Jandarmeriei Oneşti.
Echipa de filmare a folosit curent electric de la priza Primăriei. Cu alte cuvinte, Neghină, în continuare, foloseşte banul public în interes personal, asta dacă în următoarele zile Primăria Oneşti nu ne va prezenta factura emisă către firma care a prestat serviciile video.
La manifestare au fost prezenţi, bineînțeles, angajaţii Primăriei. Îi amintim pe Robert Chiriac, Cristian Bibire, Ionuţ Tenie, unii făcând trecerea din presă în Primărie în mandatul lui Neghină.