Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Pentru a nu-şi strica preafrumoasa prezentare a bugetului, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean, a evitat să precizeze

riscul în care se află Spitalul Municipal Oneşti, respectiv să nu fie acreditat. Din cauza întârzierilor în care se află investiţiile finanţate în proporţie de 90% de C.J., conducerea unităţii spitaliceşti e nevoită să solicite o amânare a procesului de acreditare. De partea cealaltă, Primăria Oneşti, cu 6,39 milioane lei excedent bugetar pentru al doilea an la rând, are o reacţie întârziată şi ia în calcul ieşirea din asociere, pentru a finanţa din bugetul propriu lucrările necesare acreditării.

700 locuri de muncă atârnă de capacitatea administrativă a Consiliului Judeţean Bacău şi a Primăriei Oneşti. Mai mult, Valea Trotuşului riscă să rămână fără Spitalul Municipal Oneşti. Cea mai apropiată unitate e la 38 km, în Comăneşti sau Adjud, sau la 46 km – Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti.

Proiectele de care este dependentă obţinerea acreditării vizează modernizarea secţiilor ORL-Oftalmologie, Medicină internă şi Neurologie (7,6 milioane lei, din care 90% contribuţia C.J. şi 10% cofinanţarea Primăriei Oneşti) şi extinderea şi modernizarea Compartimentului Primiri Urgenţe (5,4 milioane lei). De altfel, întârzierea derulării investiţiilor şi faptul că e o certitudine ieșirea din termen, în condițiile în care lucrările nici nu au început, sunt recunoscute de Laurenţiu Neghină, primarul municipiului Oneşti. Mai mult, Neghină îşi pregăteşte terenul, acreditând ideea că toată lumea se face vinovată de un eventual, dar aproape previzibil eşec.

Laurenţiu Neghină, primarul Municipiului Oneşti: „(…) toţi suntem răspunzători dacă va fi acreditat sau nu spitalul. Problema e că procedurile sunt greoaie. Conducerea spitalului mi-a cerut şi mie un punct de vedere, dacă hotărâm să cerem o amânare a acreditării. Analizăm săptămâna asta, luăm în calcul toţi factorii de risc. În paralel, au venit reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi cu proiectantul şi am luat în calcul varianta de a renunţa la o parte din lucrări, pentru că, în mod sigur, în trei, patru luni nu se pot finaliza proiectele cu Consiliul Judeţean. În eventualitatea în care nu găsim clemenţă pentru amânarea acreditării, dăm renunţare, ne scoatem din asocierea cu Consiliul Judeţean şi să le facem din bugetul spitalului şi să mai găsim surse de la bugetul Primăriei.”   

Indiferent de răspunsul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, timpii de reacţie a celor două instituţii sunt lenţi. Până în acest moment, doar pentru Compartimentul de Primiri Urgenţe este finalizat proiectul tehnic, urmând lansarea procedurii de achiziţie publică pentru lucrări. În schimb, investiţia în cele trei secţii ale S.M.O. se află încă în faza de elaborare a documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire, la sfârşitul lunii aprilie urmând a fi predat proiectul. Cu alte cuvinte, lucrările efective în teren nu pot începe mai devreme de iunie. Procedura de acreditare este stabilită pentru triumestrul al treilea, respectiv perioada iulie, august, septembrie.

Aceste investiţii sunt condiţiile pentru acreditarea Spitalului Municipal Oneşti. Acreditare care va avea loc în toamna acestui an. Observăm că modernizarea celor trei secţii are ca termen de realizare şase luni, iar extinderea şi modernizarea Compartimentului Primiri Urgenţe 18 luni. Din alocările bugetare, am constatat că sumele sunt prea mici pentru finalizarea investiţiilor. S-au alocat pentru modernizarea celor trei secţii 2 milioane lei din 7,6 milioane lei minus contribuţia Consiliului Local Oneşti de 760 mii lei. Pentru extinderea C.P.U., aceeaşi alocare de 2 milioane lei faţă de un necesar de 5,4 milioane lei. Se pot finaliza lucrările în acest an? Pentru că altfel Spitalul Oneşti nu va mai avea activitate”, a întrebat în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean Cezar Olteanu, ales oneştean,la finalul prezentării bugetului.

Preşedintele Consiliului Judeţean a evitat răspunsul evident, dat câteva ore mai târziu primarul Neghină a dat veștile proaste, în şedinţa de Consiliu Local. „Şi anul trecut au avut prinse sume în buget. E în funcţie şi de felul cum se mişcă aceste investiţii, pentru că stăm foarte mult în achiziţii. (…) alocările le vom face după data de 30 iunie, când avem dreptul să facem rectificare, în funcţie de realizări. Dacă U.P.U. Oneşti, până la 30 iunie, epuizează 2 milioane lei, după 30 iunie venim cu rectificare. La fel vor sta lucrurile şi în cazul celor trei secţii. Eu sunt pesimist cu a doua poziţie (modernizarea secţiilor ORL – Oftalmologie, Medicină Internă şi Neurologie – n.r.). Vedeţi că nu este gata nici proiectul tehnic. Dacă nu vor fi contestaţii şi va fi un constructor cu capacitate, probabil că vom absorbi suma până la 30 iunie şi vom finaliza proiectul în 2015,” afirmă Dragoş Benea.

Primăria Oneşti a realizat pentru al doilea an consecutiv excedent bugetar, 6,39 milioane lei. În aceeaşi şedinţă de Consiliu Local, aleşii oneşteni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea fondului de rulment şi a modului de utilizare în 2015, dar nici vorbă de folosirea fondurilor pentru finanţarea lucrărilor la Spitalul Municipal Oneşti.

Ar trebui, dacă e posibil, ca Primăria să suplimenteze diferenţa de bani care nu vine de la Consiliul Judeţean în timp util, ca să finalizăm investiţiile pentru acreditare în timp optim. Un spital fără acreditare înseamnă un spital fără finanţare, salariaţi fără salarii. Nu aş vrea să simţim pe pielea noastră un spital fără acreditare. Există excedent financiar, surse financiare pentru lucrări există, trebuie să contribuie Primăria, a subliniat Ciprian Zarzu, consilier local Oneşti (PNL).