Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
49 locuinţe sociale vor fi repartizate în
februarie de Primăria Bacău. Cele 49 familii care vor locui pe strada Henri Coandă nr. 9 vor fi cunoscute după reactualizarea listei solicitărilor. „Lista va fi afişată la sfârşitul lunii ianuarie. Din cei peste 3.000 solicitanţi, vor primi locuinţe 49, în ordinea punctajului,” a declarat pentru bacauinfo.ro Cristina Bardaşu, director adjunct Fond Locativ Primăria Bacău. Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu a construit nici un bloc în tot judeţul Bacău în 2014. În schimb, a scos apartamentele la vânzare cu 328 euro/mp.
Primăria Municipiului Bacău va repartiza în cursul lunii februarie 49 locuinţe sociale aflate în imobilul de pe strada Henri Coandă nr.9. Clădirea a fost reabilitată cu fonduri europene şi transformată într-un bloc cu 17 garsoniere şi 32 de apartamente. Valoarea totală a investiţiei a ajuns la 1,75 milioane lei, din care fonduri nerambursabile europene 1,445 milioane lei.
„Pentru cele 49 de locuinţe de pe Henri Coandă nr.9 urmează să actualizăm lista, pe care o vom afişa la sfârşitul lunii ianuarie, iar repartizarea este estimată a se face în cursul lunii februarie. Din cei peste 3.000 de solicitanţi, vor primi locuinţe 49, în ordinea punctajului,” a declarat Cristina Bardaşu, director adjunct Fond Locativ şi Îndrumare Asociaţii de Proprietari.
„Se vor reactualiza listele cu dosarele depuse de solicitanţi, adică toţi cei care şi-au depus dosarele şi care au fost aprobate încă din 2004 – 2005. Sunt undeva peste 3.000 de solicitări. Ulterior, se vor repartiza, în funcţie de punctajul obţinut.”
Clădirea, părăsită şi distrusă, ajunsese un depozit de gunoaie. A fost recompartimentată, dotată cu instalații electrice și sanitare, reabilitată termic. Este branşată la utilităţi, iar locuinţele vor fi încălzite la sistemul centralizat, cu contorizare individuală.
Blocul are 4 etaje. La parter, au fost amenajate 13 garsoniere de 20 mp, fiecare cu bucătărie şi grup sanitar. Celelalte 4 sunt pe fiecare etaj în parte. Pe fiecare etaj există câte opt apartamente, formate dintr-un vestibul, o cameră, o bucătărie şi un grup sanitar, cu o suprafață totală de 29,5 mp.
La ultima şedinţă de Consiliu Local a fost aprobată o nouă listă de 80 de persoane ale căror dosare au îndeplinit criteriile impuse de Primăria Bacău. Votarea tabelului nominal nu înseamnă altceva decât faptul că acestea se află pe lista de aşteptare pentru repartizarea unei locuinţe. Tot atunci a fost aprobată şi o listă de 18 persoane cu dosare sociale.
În 2014, Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu a construit nici un bloc. Din 2009, Guvernul nu a mai alocat fonduri. Cu ultimii bani, 5.400.000 lei, au fost finalizate 125 apartamente în municipiul Bacău, 48 în Slănic Moldova şi 36 în oraşul staţiune Târgu Ocna.
„La momentul acesta, nu este nimic în construcţie, nici un bloc finanţat de Guvern prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe,” spune Cristina Bardaşu.
Locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate cu 328 euro/mp, inclusiv TVA, valoare din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia, anunţă ANL pe site-ul instituţiei. Locuinţele pot fi cumpărate doar de către persoanele care au stat minim un an cu chirie într-o locuinţă pentru tineri construită prin ANL. Achiziția se poate face şi prin Programul Prima Casă.
Separat de programul Prima Casă, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate şi prin credite contractate de la bănci.
Pe lista localităţilor unde autorităţile publice locale au întocmit documentaţiile necesare demarării procedurii de vânzare a locuinţelor construite de către ANL se află municipiul Bacău, cu 204 apartamente, şi oraşul Târgu Ocna, cu 25.