Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

DE CE STAU ONEŞTENII ÎN FRIG şi pe ce au fost alocaţi banii primiţi de Primăria Oneşti de la Guvern, 1,5 milioane lei, în loc să

asigure căldura şi apa caldă: LOCURI DE JOACĂ (850 mii lei), SCENĂ SPECTACOLE (100 mii lei), proiectare cinematograf Oituz (150 mii lei), reţea canalizare (100 mii lei), reabilitare bibliotecă (200 mii lei), echipament I.T. (100 mii lei). După ce a minţit cu privire la datoriile pe care le are Primăria faţă de Liceul „Petru Poni” pentru lucrări efectuate, bani ceruţi şi primiţi de la Guvern, primarul Neghină a fost la un pas de a comite o nouă infracţiune, deşi intenţia de a schimba destinaţia fondurilor guvernamentale este CLARĂ. În loc să aloce banii pentru căldură, Neghină şi specialiştii din Primărie i-au redirecţionat într-o proporţie covârşitoare către LOCURI DE JOACĂ şi SCENĂ DE SPECTACOLE, pentru că, într-adevăr, copiii când fac frigul în apartamente încep să alerge de bucurie prin spațiile amenajate pentru distracție.

Deşi au venit bani de la Guvern pentru repornirea sistemului centralizat de termoficare, atât cât au cerut Consiliul Local şi Primăria Oneşti, 1,5 milioane lei, primarul Laurențiu Neghină nu vrea nici în ruptul capului să dea apă caldă şi căldură oneştenilor. De fapt, nici nu a intenționat vreodată să pornească termoficarea. 

Responsabilii Primăriei Oneşti şi iniţiatorul proiectului de buget, Neghină, sub semnătura căruia fondurile guvernamentale erau deturnate spre alte capitole bugetare, riscă o anchetă penală.

Intenţia clară de a redirecţiona fondurile primite de la Guvern, contrar prevederilor legale, reiese din faptul că, înainte cu câteva momente de şedinţa de Consiliu Local în care se discuta şi urma să se voteze bugetul, directorul economic al Primăriei, Nicolae Găbureanu, a făcut modificări:  „Noi nu facem modificări în structura bugetului pe baza notei de fundamentare. În baza Hotărârii de Guvern, o să fie trecuţi la cheltuieli de capital. Şi asta am făcut. Am diminuat investiţiile cu 1,5 milioane lei. Am dat jos 1,5 milioane şi le-am trecut la anexa 5, la Termon.”

Şi secretarul Primăriei confirmă modificările de ultimă oră, pentru a evita comiterea unei infracţiuni: „Vor fi câteva modificări pe care le va anunţa domnul director (economic – n.r.) Găbureanu făcute în cursul acestei zile, având în vedere şi Hotărârea de Guvern (nr. 1139/2014, banii alocaţi Termon şi liceului „Petru Poni” – n.r.),”Daniel Spânu.

Pe ce ar fi vrut Neghină să cheltuie banii:

–          Locuri de joacă: 850.000 lei,

–          Scenă spectacole: 100.000 lei,

–          Proiectare cinematograf Oituz: 150.000 lei,

–          Reţea canalizare: 100.000 lei,

–          Reabilitare bibliotecă: 200.000 lei,

–          Echipament salvare date şi calculatoare: 100.000 lei.

De la aceste capitole au fost retrase sumele pentru a reconstitui alocarea guvernamentală de 1,5 milioane lei către repornirea sistemului centralizat de termoficare, în vederea asigurării căldurii şi apei calde în apartamentele oneştenilor.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 1139/2014, prin care s-au alocat fondurile, „Sumele alocate potrivit art. 1, rămase neutilizate la finele exerciţiului bugetar, se reflectă în excedentul bugetului local şi se utilizează în anul următor cu aceeaşi destinaţie pentru care aceste fonduri au fost alocate. Iar potrivit articolului 3, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale, răspund de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumelor repartizate potrivit art. 1.”

Nici chiar când au fost prinşi că intenţionau să cheltuie banii pe altceva, contrar prevederilor H.G. menţionate, primarul Neghină, directorul economic şi secretarul Primăriei Oneşti nu-şi recunoşteau intenţiile, de altfel, clare, având în vedere faptul că deja realocaseră fondurile către alte capitole.

Laurenţiu Neghină, primar Oneşti: „Prin Hotărârea de Guvern nu s-a specificat clar. La şedinţa trecută, nici dumneavoastră şi nici noi nu ştiam destinaţia. Noi am făcut foarte multe solicitări, şi pentru spital, şi pentru învăţământ, şi pentru infrastructură. Nota de fundamentare a venit ulterior, zilele trecute. Când am făcut bugetul, nu intrasem în posesia notei de fundamentare. Acum, domnul Găbureanu vă va prezenta de unde şi cum sunt, banii sunt ai Termon separat şi banii pentru liceul de chimie vor avea destinaţia prevăzută în nota de fundamentare. Nu există nici un fel de problemă. Dar nici dumneavoastră şi nici noi nu ştiam la şedinţa trecută, pentru că în Hotărârea de Guvern nu spune. De ce nu aţi avut-o la şedinţa trecută?Dacă aşteptaţi bugetul, veţi vedea că banii sunt prinşi pentru Termon. Au făcut modificarea acum.”

Mai mult, Daniel Spânu, secretarul Primăriei, susţine că beneficiarul alocării financiare nu trebuie să fie neapărat Termon CT, deşi în adresa trimisă către Guvern Primăria Oneşti şi Consiliul Local solicitau bani pentru unicul operator local de termoficare, respectiv Termon CT. „Nota de fundamentare a fost făcută publică zilele acestea. Sunt o multitudine de alte exemple în care există necorelaţie între nota de fundamentare şi actul în sine. Ştim cu toţii că se ia de bază actul sau Hotărârea de Guvern. În nota de fundamentare scrie că se dă un milion de lei pentru activitatea de repornire a sistemului de termoficare, dar nicidecum că sunt daţi Termon CT. Tocmai de aceea nu sunt prinşi nici în buget, chiar dacă, ulterior, se va găsi soluţia că trebuie daţi Termon CT, se va face o rectificare de buget. Nu este obligatoriu să se dea banii Termon.”

Cu alte cuvinte, conducerea Primăriei Oneşti se prefăcea că uitase pentru ce a cerut bani de la Guvern, situaţie care a generat reacţii din partea consilierilor PNL.

Ştefan Martin: „Nota de fundamentare este clară: se acordă banii ca urmare a solicitării Primăriei Municipiului Oneşti şi a Consiliului Local. E clar. Ce am solicitat? Pentru ANL-uri? Pentru Piaţă? Pentru obor? Vorbiţi cu ordonatorul de credite să-i dea în altă parte, că poate facem o plângere pentru deturnare de fonduri.”

Ciprian Zarzu: „Destinaţia e clară: 1 milion pentru activitatea de repornire, 500.000 lei la E.ON şi 148 mii lei pentru liceul Petru Poni. Mă aşteptam ca la bugetul Termon, respectiv bugetul Primăriei, această sumă să fie alocată direct pe destinaţia clară. Nu apare nici aici şi nici dincolo. Aceste sume nu pot fi direcţionate în altă parte, decât pe termoficare, E.ON şi liceul de chimie.”

Gheorghe Ene: „Eu constat că bugetul Termon nu este complet, în sensul că la venituri nu sunt cuprinse toate sumele, inclusiv această sumă de 1,5 milioane lei, care a venit de la bugetul central. Nu putem aproba un buget fără toate veniturile  incluse în el. Despre această sumă nimeni nu ştia, până când a aflat cineva, nici domnul primar, nici consilierii. Nimeni nu ştia destinaţia acestei sume. Dumneavoastră, ca primar, trebuia să verificaţi ce reprezintă această sumă.”

Cu toate că Oneştiului i-a fost alocată suma de 1,5 milioane lei pentru repornirea sistemului de termoficare, nici primarul Neghină şi nici directorul Termon CT, Mircea Cetean, nu vor să dea drumul activității la Termon. În continuare, oneştenii sunt ținuți în frig şi fără apă caldă, deşi banii sunt în conturile Primăriei. Incredibilă este reacţia lui Cetean, care nu se consideră vinovat cu absolut nimic: „Nu suntem noi de vină că banii au venit când au venit. Important e că au venit. Nu am nicio vină şi nu cred că este cineva din sala asta (Consiliu Local – n.r.) vinovat că Guvernul a trimis banii în decembrie. Ei creează o premisă pozitivă pentru viitor şi asta-i situaţia. Eu azi am aflat despre ei (banii alocaţi de Guvern pentru termoficare – n.r.). Destinaţia lor este destul de incertă din formulare. Şi noi suntem luaţi prin suprindere, acum este foarte târziu să organizezi ceva pentru anul în curs. Cred că nici nu merită, fiind vorba de o lună, o lună şi ceva. Vrând, nevrând, populaţia, cum a suportat şi până acum, va suporta în continuare, cu părere de rău spun treaba asta. Vom analiza ce anume se poate face în contextul în care chiar avem bani şi să organizăm pentru anul viitor o funcţionare parţială a Termon pentru doritorii de agent termic. E o chestiune destul de laborioasă, nefuncţionând timp de un an de zile.”

Directorul Găbureanu subliniază faptul că reluarea furnizării agentului termic către populaţie nu a fost pregătită deloc, în condiţiile în care un lucru elementar nu a fost stabilit în Consiliul Local: preţul gigacaloriei. „În acest moment, nu putem aloca banii, pentru că nu aţi stabilit preţul gigacaloriei printr-o hotărâre de Consiliu Local şi nu avem cum să-i dăm subvenţie. Dăm subvenţie unei societăţi cu 300 mii lei pierderi? Cu banii ăştia, cât timp funcţionează societatea în condiţiile actuale?” Răspunde Ştefan Martin: „Păi daţi banii înapoi. La ce i-am mai cerut atunci? Daţi-i înapoi şi spuneţi-le oamenilor că nu porniţi sistemul de termoficare. Când nu ne dă Guvernul bani, de ce nu ne dă? Când ne dă, n-avem preţul gigacaloriei.”  

Cu alte cuvinte, Primăria Onești a cerut bani de la Guvern pentru pornirea termoficării, în condițiile în care premeditase să nu pornească sistemul centralizat de termoficare (prin faptul că nu s-a decis în Consiliul Local un preț al gigacaloriei, dar nu numai prin asta). Cum se numește demersul de a solicita bani cu o anumită destinație, știind că nu faci nimic pentru ca fondurile să și ajungă la acea destinație? Practic, Guvernul a primit solicitări de finanțare din Fondul de rezervă pe baza unor declarații false din partea unor autorități locale, care nu au avut intenția de a porni sistemul de termoficare, ci doar de a primi bani. Dacă aveau intenția de a porni instalațiile, votau și un preț al gigacaloriei. 

Oneşti, oraşul vinovaţilor fără vină, al jafurilor fără autori, al aleşilor fără responsabilităţi şi al populaţiei care stă în frig. Oneștenii fac frigul în apartamente de două ierni și nimeni nu e vinovat. Comparând situația Oneștiului cu cea a Bacăului, probabil că în Bacău ar fi fost revoluție dacă mii de oameni ar fi fost lăsați fără căldură și apă caldă timp de doi ani, în condițiile în care până și Guvernul trimite fonduri exact pentru rezolvarea acestei probleme. În schimb, primarul Neghină promite, din nou, că reporneşte sistemul de termoficare, dar pentru iarna 2015 – 2016, şi asta după o altă analiză.

Zarzu: „Dacă această sumă a fost cerută şi banii au intrat, SC Termon CT SA este pregătită să furnizeze agent termic?”

Neghină: „Am discutat cu domnul director (Cetean – n.r.) şi vom face o analiză.”

Zarzu: „Această analiză trebuia făcută de mult, nu acum când se termină iarna.”

Neghină: „Oricum iarna asta nu avea cum să pornească, pentru că banii au venit la sfârşitul lunii decembrie.” (știau, prin urmare , destinația fondurilor? – nota red.)

Zarzu: „Există premisa ca în viitor la iarnă sistemul să pornească?”

Neghină: „Da! Acum sunt şi bani fizic, spre deosebire de până acum când erau doar speranţe. Acum sunt banii fizic, se va face o analiză, câte centrale vor putea funcţiona.”

În continuare, după deconspirarea tentativei de schimbare a destinației fondurilor, primarul Neghină nu dă niciun răspuns cu privire la faptul că a minţit, că a indus în eroare Consiliul Local Oneşti, precizând că Primăria nu are datorii faţă de Colegiul „Petru Poni”.

„Domnule consilier, despre ce datorii vorbiţi? (către Dănuţ Oprea, director Liceul „Petru Poni” şi consilier local PSD) Primăria nu are arierate, nu are nicio datorie către liceul de chimie.”

Neghină a făcut această declaraţie în şedinţa de Consiliu Local din 29 ianuarie, având la acea dată cunoştinţă de adresa cu numărul 54869/05.12.2014, pe care a şi semnat-o, prin care Municipiul Onești solicită suma de 184.591,36 pentru plata restanțelor înregistrate de unitatea de învățământ Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Municipiul Onești la contractul de execuție lucrări de reabilitare unitate de învătământ, având ca sursă de finanțare bugetul de stat, încheiat în anul 2008 cu Mitra Impex SRL Onești.

„Îmi aduc aminte că domnului consilier (Dănuţ Oprea – n.r.) i-aţi spus că Primăria nu are nici o datorie faţă de liceu (Petru Poni – n.r.) şi uite că are,” arată Ene. „S-a rezolvat o problemă care nu era personală a unui consilier, dar nu mi se pare normal ca pentru rezolvarea acestei probleme să te înscrii cu bagaje cu tot în partidul aflat la guvernare.” Oprea, aproape de a se fi înscris degeaba în PSD.