Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, așteptată să elibereze avizele pentru

continuarea lucrărilor de canalizare la Tg Ocna. Construcții Erbașu a ajuns la un grad de realizare a investiției de 79 %, cu mai puțin de patru luni până la deadline. Primarul Șilochi anunță asfaltări de aproximativ 2,8 milioane euro, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Construcții Erbașu și Primăria Tg. Ocna așteaptă ultimele avize din partea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR), pentru a continua proiectul de extindere a rețelelor de canalizare pe două dintre cele mai lungi străzi, respectiv Costache Negri și Republicii. Alte două străzi, Vlad Țepeș și Proletari, vor beneficia de rețea de canalizare.  

Cu mai puțin de patru luni înainte de termenul final, constructorul a realizat 22 km de canalizare pe 48 străzi din cele 52 prinse în proiectul „Extindere și modernizare a infrastructurii de apă și apă uzată în aglomerarea Târgu Ocna”. Investiția e realizată și finanțată de Compania Regională de Apă Bacău.

„Mai avem patru străzi unde nu a început lucrarea. Două sunt Costache Negri și Republicii, în cazul cărora așteptăm, în continuare, avizele de la CNADNR,” declară Ștefan Șilochi, primarul orașului stațiune Tg. Ocna. „Au fost propuse mai multe soluții. Proiectantul nu a putut accepta prima soluție tehnică dată. Au solicitat protecție pe întreaga lungime, adică toată conducta să fie introdusă în altă conductă, ceea ce duce la modificarea proiectului. Soluția inițială prevedea trasarea conductei sub trotuare, dar acolo sunt trase deja conducta de gaze, apă și rețeaua electrică. Astfel, s-a refăcut documentația pentru introducerea rețelei de canalizare sub carosabil. Celelalte două străzi sunt Vlad Țepeș și Proletari, din cartierul Vâlcele.”

Proiectul mai prevede instalarea a opt stații de pompare a apelor uzate. Dintre acestea, cinci au fost achiziționate de constructor. Totodată, 1.600 cămine de branșare vor fi executate până la finalul investiției. Până în acest moment, 1.200 au fost montate. Acum se fac branșările pe străzile Tisești, Crizantemelor și Vâlcele.

Ca și la Moinești, proiectantul a omis o serie de gospodării, nerealizându-se gradul de 100% acces la canalizare pe străzile vizate de lucrări.

„Au fost astfel de situații, dar, pentru că am avut proiectare și execuție, am găsit soluții și s-au remediat problemele. Avem și acum locuințe care au fost sărite din proiect. Sunt străzi scurte, precum Dogăriei, Gălean,” explică Ștefan Șilochi situația pentru bacauinfo.ro. „Încercăm să rezolvăm toate diferențele care apar. Cetățenii fac cereri pentru branșare.”

Străzile pe care a fost introdusă rețeaua de canalizare, cu excepția celor patru (Costache Negri, Republicii, Vlad Țepeș, Proletari), și pe care se vor realiza lucrări de asfaltare:

Nr.crt.

Strada

Nr.crt.

Strada

1

Viişoara – asfaltare

29

Republicii

2

Vasile Alecsandri – asfaltare

30

Salinei

3

Petre Ispirescu

31

Poet Ion Grămadă – asfaltare

4

Gării

32

Salina

5

Verii

33

Lt. Sion

6

Dimitrie Cantemir

34

Coşna

7

Decebal

35

Tiseşti

8

Petru Rareş

36

Aurora

9

Gândului

37

Constantin Muşat

10

Aurel Vlaicu

38

Vâlcele

11

Ion Creangă

39

Horia

12

Negru Vodă

40

Vlad Ţepeş

13

Cimitir

41

Podei

14

Florilor

42

Văleni

15

Vultur

43

Pârâul Vălcica

16

Ernei

44

Liliacului

17

Gălean – în curs de asfaltare (parteneriat CJ – Primăria Tg Ocna)

45

Crizantemei

18

Andrei Mureşeanu

46

Ţărăncuţa

19

Alexandru Vlahuţă

47

Libertăţii

20

Viitorului

48

Gheorghe Doja

21

Ion Cătină

49

Cireşilor

22

Cărămidăriei

50

Proletari

23

Costache Negri

51

Primăverii

24

Oituz

52

E. Grigorescu

25

Pompei

53

Maior Roşiţă

26

Slt. Comănescu

54

Salciilor

27

Visului

55

Str. Fundătura C Negri spre SE

28

Viilor

Din cele 48 străzi, puține au fost readuse la starea inițială, pentru că Primăria și constructorul s-au concentrat pe realizarea lucrărilor principale din contract, respectiv introducerea canalizării. Acolo unde străzile erau acoperite cu balast, procesul de readucere la starea inițială a fost relativ realizat. În schimb, pentru a readuce la starea inițială străzile asfaltate, lucrările, fiind de o amploare mai mare, ar fi dislocat forță de muncă de la lucrările principale de canalizare.

Administrația publică locală anunță lucrări de asfaltare pe 8 km de străzi. Printre arterele prinse în proiectele depuse pe Programul Național de Dezvoltare Locală sunt cele afectate de investiția Companiei Regionale de Apă de extindere a canalizării, dar sunt vizate și căile de acces spre obiectivele turistice.  

„Avem proiecte pe PNDL. Miercuri vom semna contractele de finanțare, la sediul Consiliul Județean, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Avem proiectarea realizată și, în funcție de sumele pe care ni le alocă, urmează să începem execuția. Pe primul proiect, ne-au fost alocați 77.615 lei, reprezentând 1,7%, din valoarea aproximată a contractului de 4,549 milioane lei. Primordială este strada Pârâul Vâlcica – drumul spre salină, apoi Avram Iancu, Ștefan Constantinescu, Poet Ion Grămadă, Vasile Alecsandri, Coasta Măgurii. În total 3.050 m,” precizează pentru bacauinfo.ro Ștefan Șilochi, primarul orașului stațiune Târgu Ocna.

În al doilea proiect, vor fi asfaltate străzile Căpitan Bușilă, Daniela Caurea, Viișoara, Tăbăcari, aproximativ 5 km. Valoarea aproximată a contractului este de 7,974 milioane lei, din care pentru proiectare au fost alocați 117.000 lei, reprezentând 1,45%,” mai declară Șilochi.