Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

De ce la oraș să fie parc și la sat nu?” e o întrebare la care a trebuit să găsească răspuns

primarul comunei Palanca, Adrian Paliștan, până să facă unul în fața Primăriei cu ajutorul fondurilor europene care au fost disponibile prin intermediul Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Muntelui în exercițiul financiar 2007-2013. „Dacă sunt bani bani, se rezolvă treaba”, conchide acum primarul comunei Asău, Constantin Rădulescu, când privește un kilometru din pârâul Ciungi, unde au fost executate lucrări de „prevenire și protecție împotriva inundațiilor”, tot cu fonduri europene.

Importanța investițiilor care s-au făcut în satul băcăuan cu ajutorul fondurilor europene pentru dezvoltare rurală e greu de înțeles de la distanță, însă viața oamenilor de la firul ierbii devine mai bună. Piețele săptămânale în care se intra altădată „doar cu cizme de cauciuc” sunt acum împrejmuite, au alei pavate, sunt iluminate, au apă curentă și toalete, pâraiele care altădată măturau zeci de locuințe sunt acum ținute-n frâu de lucrări „imposibil de realizat în regie proprie”, iar utilajele vechi de zeci de ani sunt înlocuite acum de multifuncționale, care pot fi băgate la decolmatări, la deszăpezire, la curățarea vegetației de pe margine șanțurilor.

 În comuna Poduri, primarul Gheorghe Iscu a gestionat un loc de joacă, un teren de sport și o lucrare pentru prevenirea inundațiilor. În total – 244.806 euro, valoare eligibilă.

Prima investiție, Amenajare parc de joacă, a creat condiții foarte bune pentru copiii din zonă în mod special, dar și pentru părinți. În weekend, părinții și copiii au un loc în care pot avea câteva momente de relaxare.(…) Când am candidat în 2012 nu știam în ce măsură se pot realiza anumite investiții, dar terenul de sport a fost unul din obiectivele mele și acest teren s-a realizat cu ajutorul GAL. Al treilea proiect este unul din cele mai importante, deoarece vorbim de prevenirea inundațiilor pe o distanță de aproximativ 600 m. Încă nu este finalizat, dar este de o importanță deosebită. Oamenii au avut probleme în decursul timpului pe zona respectivă, însă acum sperăm că aceste probleme nu vor mai fi. Sunt acolo în jur de 45 beneficiari cu terenuri agricole și vreo 25 locuințe” – declară primarul Iscu.

 În comuna Dofteana au intrat peste 150.000 euro. Proiectele „Achiziționarea de utilaje și echipamente pentru înființarea activităților de deszăpezire și întreținere drumuri din cadrul serviciului public de salubrizare al Comunei Dofteana”, în valoare de – 108.089 euro, și „Înfiinţare parc şi amenajare parcare”, în valoare de 50.000 euro, se pot vedea deja în teren.

 „Am achiziționat acest buldoexcavator pe care-l  vedeți la treabă pe DC 131 A și am realizat parcul de agrement situat în Lunca Trotușului. Nu am fi reușit niciodată să implementăm aceste proiecte cu fonduri de la bugetul local, pentru că suma este foarte mare atât pentru buldoexcavator, cât și pentru amenajarea parcului. Primul proiect a fost înființarea parcului, comuna Dofteana a participat cu 50% din valoarea totală, iar pentru achiziționarea buldoexcavatorului finanțarea a fost integrală din partea GAL” – a declarat viceprimarul comunei Dofteana, Dana Camară.

 La Dărmănești, primarul Constantin Spiridon a implementat un proiect făcut în baza Măsurii 125, mai precis un drum de exploatație în valoare de 180.000 euro, în Sălătruc – „Punct strada Uzinei”.

 „Un drum cu o lățime mai mică, pentru că este destinat în principal utilajelor, dar este benefic pentru această zonă, pentru că foarte mulți cetățeni au aici suprafețe de teren agricol, iar toamna era foarte greu pentru transportul recolttei. În felul acesta am simplificat foarte mult și am venit în ajutorul cetățenilor care au proprietăți aici, pentru că se face transportul în condiții foarte bune” – declară primarul Spiridon.

La Palanca, valoarea eligibilă a proiectelor s-a ridicat la 258.761 euro.

 „A fost un vis al nostru să facem o hală  în piața comunei Palanca, pentru că noi avem o piața aici despre care putem spune că este istorică. Ea funcționează de sute de ani. Chiar de când era granița cu Austro-Ungaria, aici, între Palanca și Ghimeș, schimbul de mărfuri, micul comerț, micul trafic de frontieră se făceau în târg la Palanca. Am făcut și un loc pentru întâlnire, pentru relaxare în fața Primăriei. Aceste investiții sunt îi ajută pe locuitori să trăiască mai bine, să se simtă mai bine, să nu se simtă marginalizați față de cei de la oraș. De ce la oraș să fie parc și la sat nu? Chiar așa mă întrebau părinții copiilor de la școală. Să știți că vin oamenii aici. E plin până seara la zece, vin părinții cu cei mici” declară primarul Adrian Paliștan.

 O piață și un pod au prins contur și în comuna Agăș.

Este vorba de podul de de la Diaconești, cu o lungime de 72,6 m. Abia a fost recepționat. Deservește un număr de 264 gospodării, oamenii nu aveau pe unde să circule. Ca să nu mai spunem că ajută și din punct de vedere turistic. Avem o mănăstire foarte frumoasă la 1,6 km în amonte. Realizare investiției ar fi fost imposibilă fără fonduri europene, pentru că ar fi fost afectat bugetul alocat infrastructurii pe doi ani consecutiv. Nu s-ar fi putut face așa ceva. Podul de la Diaconești este al patrulea care se construiește peste râul Trotuș. După inundațiile din 2005 și 2010 nu a mai fost niciun pod practicabil. Efectiv toate au fost luate de ape și aproape jumătate din locuitorii comunei sunt pe malul drept al râului, efectiv nu aveam circulație. Am reușit să modernizăm o piață mică săptămânală: împrejmuire, iluminat, pavele apă curentă, toalete și tot ce trebuie la o piață, înainte se mergea cu cizme de caucic acolo” – explică primarul Doru Merlușcă.

 „Pârâul Ciungi din satul Straja totdeauna a creat probleme. În 2004 a venit cu toate aluviunile de pe deal, s-a înfundat podul și au fost inundate vreo 14 case; în 2005 s-a întâmplat la fel. În 2008 am asfaltat drumul Comănești – Asău, DN 12 A, și cu această ocazie s-a făcut și podul, s-a mai lărgit, iar anul acesta am amenajat acest afluent al râului Trotuș, care ne crea probleme pe o lungime de aproape 1 km, exact cât sunt gospodării și pe o parte și pe alta. Și buldoexcavatorul este o mare realizare. Aveam unul cu o vechime de vreo 35 ani. Costă 88.000 euro, iar din bugetul local nu reușeam să realizăm această achiziție” – declară primarul comunei Asău, Constantin Rădulescu, cu privire la proiectele pe care le-a implementat prin intermediul GAL Valea Muntelui.

 Și „buldotractorul” achiziționat de comuna Brusturoasa face toți banii, explică viceprimarul Toader Popovici: „am reușit să achiziționăm un buldotractor cu care ne facem toate treburile gospodărești în comună. Ne ajută la decolmatarea pâraielor, la curățenia drumurilor, am luat o lamă pentru deszăpezire, o mașină de tuns iarbă pentru curățarea șanțurilor și tocarea materialelor lemnoase de pe marginea drumurilor, un set de cinci cupe pentru decolmatări de șanțuri, de rigole. Noi nici în 10 ani nu achiziționam.”

 Primarul Vilmoș Gârbea din Ghimeș Făget a mers pe prevenirea inundațiilor: „am îndiguit două pâraie care au provocat distrugeri”.

 Până în 2020, pe Valea Muntelui vor mai fi făcute și alte investiții prin intermediul GAL.

 „Pentru Palanca, înființarea GAL a însemnat începutul dezvoltării mai puternice a comunei. Sunt create noi oportunități prin această Asociație pentru accesarea de proiecte necesare comunității. Încercăm să aducem servicii cât mai aproape de cetățean, să creăm infrastructură, astfel încât să simțim și noi că trăim în Uniunea Europeană. Proiectele pleacă de la necesitățile noastre, de jos. Nu vine nimeni de la o agenție să-ți spună că tu asta trebuie să faci. Dacă ai nevoie de apă și canal, să-ți spună să pui asfalt. Mulțumesc frumos. Eu vreau apă și canalizare și după aceea asfalt.  În următorul exercițiu financiar vrem să accesăm fonduri pentru achiziționarea unui buldoexcavator, pentru că cel pe care îl avem e foarte vechi și se defectează destul de des. Mai vrem să construim o clădire pentru arhiva primăriei, cu un sistem de arhivare modern, astfel încât să ne fie facil accesul la documentele vechi” – declară primarul comunei Palanca, Adrian Paliștan, în timp ce primarul comunei Agăș, Doru Merlușcă, vrea să meargăcu reabilitarea drumului de 1,6 km până la mănăstire și în satul Diaconești”.

În Asău, tot infrastructura e prioritară: „Mai avem de făcut niște poduri în punctul Nogea pe Apa Asău, în punctul Strâmtură Bartea. Mai avem un pod început în 2005, am improvizat unul din lemn. Avem și drumurile sătești de modernizat, și târgul comunal, dar terenul este în litigiu cu orașul Comănești”, împărtășește planurile primarul Constantin Rădulescu.

Sperăm să depunem un proiect pentru aducțiune apă curentă și canalizare în satul Brusturoasa, pentru că e oproblemă cu apă. Sunt puțuri secate și vrem să facem apă și canalizare” declară viceprimarul Toader Popovici.

Proiecte în valoare totală de 2.216.452 euro au fost contractate prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Valea Muntelui, din care fac parte comunele Agăș, Asău, Brusturoasa, Dofteana, Ghimeș-Făget, Palanca, Poduri și orașul Dărmănești.

Video pe acest subiect, aici.