Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
400 de oneşteni se aşteaptă să rămână fără locuri de muncă, după
anunţul închiderii RAFO şi vânzarea instalaţiilor la fier vechi. Ca reacţie la colapsul economic prin care trece municipiul, Primăria şi consilierii locali propun majorarea alocărilor pentru la Catedrala ortodoxă, sponsorizări de manifestări religioase, angajări la Primărie, amplasarea de indicatoare către obiective turistice (?) şi atragerea turiştilor într-un municipiu care va deveni, în curând, muzeu. Muzeul industriei băcăuane.
Întrunit pentru aprobarea bugetului pe 2015 al Primăriei, Consiliul Local Oneşti îşi demonstrează, din nou, lipsa de reacţie în faţa crizei economice şi sociale, precum şi limitele în identificarea soluţiilor pe termen scurt, mediu şi lung, cu privire la gestionarea colapsului în care se află municipiul.
Anunţul cu care a debutat 2015, presimiţit totuşi de câţiva ani, potrivit căruia conducerea RAFO a decis să pună capăt agoniei în care se afla platforma industrială, a luat prin surprindere autorităţile administraţiei publice locale.
Cum specialiştii din Primărie au reuşit să termine bugetul pe 2015 înainte ca RAFO să-şi declare închise porţile pentru muncitori şi deschise pentru exportul de fier vechi, nici primarul Neghină şi nici consilierii locali nu au mai avut forţa să se redreseze şi să propună modificări în buget sau măsuri de gestionare eficientă a fondurilor publice. Lipsiţi de reacţie, aleşii locali au venit în şedinţă cu lecţiile pregătite de câteva luni, gata să ceară bani pentru diverse activităţi.
Superficialitatea rezultă şi din cifrele şi valorile aproximative aruncate în cadrul şedinţei de specialiştii Primăriei. Golul lăsat de moartea UTON, CAROM sau RAFO în bugetul public a fost trecut în revistă de directorul economic al Primăriei Oneşti, Nicolae Găbureanu. „UTON nu mai este şi pierdem 900.000 lei, CAROM nu mai este şi pierdem 880.000 lei, după RAFO pierdem 900.000 lei. Şi aici vorbim doar de impozitul pe proprietate. Nu mai vin cotele defalcate, care erau aproape 250.000 lei pe lună. Oamenii nu o să mai aibă bani să-şi plătească taxele şi impozitele locale. Alta era situaţia şi bugetul în 2014, alta este în 2015.”
Gândirea tipică pentru PSD s-a impus și de această dată, într-un oraş sărac lipit pământului. Viceprimarul Nicolae Gnatiuc, după consultări cu fostul primar Emil Lemnaru, a propus majorarea fondurilor destinate construcţiei Catedralei ortodoxe, pe de o parte, şi finalizarea picturii bisericii Maria Magdalena.
„La lucrări în continuare regăsesc la Catedrală 150.000 lei. Propun să majorăm această sumă la 300 mii lei, să nu spun 400 mii lei sau 500 mii lei. Iar pentru Maria Magdalena înţeleg că 100 mii lei ar fi suficienţi pentru a finaliza pictura, alocarea făcută de primar şi directorul economic fiind de 50.000 lei,” – Nicolae Gnatiuc.
Deşi Gnatiuc deplânge în declarații soarta oneştenilor, amendamentele acestuia la buget spun cu totul altceva. Viceprimarul Oneştiului a mai cerut bani în plus şi pentru SC Domeniul Public şi Privat.
„Încă o dată, situaţia economică a Oneştiului se complică cu situaţia pe care o regăsim la RAFO. Cred că cele mai importante măsuri şi direcţii pe care trebuie să le abordăm sunt protecţia socială (problemele cu Termon), învăţământul şi sănătatea, cam astea ne-au mai rămas. În 2015, cu certitudine, vor fi necesare rectificări bugetare pentru sastisfacerea nevoilor comunităţii prin serviciile publice prestate de către D.P.P.. Oneştenii îşi doresc, în continuare, servicii publice de calitate,” crede Gnatiuc.
Răspunsul a venit din partea directorului economic Găbureanu: „Să nu se bazeze pe rectificări (şefii DPP – n.r.). Dânşii să-l gestioneze corect, să nu se aştepte la alţi bani. Eu v-am atenţionat.“
Pe principiul fiecare cu biserica lui, Ştefan Martin, consilier local PNL, a cerut bani de la bugetul local pentru sponsorizarea unui eveniment religios organizat de Parohia romană-catolică. „Există o solicitare din partea Parohiei romano-catolice, în care se precizează faptul că pe 2 mai 2015 se organizează la Oneşti Ziua Tineretului. O manifestare la care vor participa 5.000 de tineri, 120 de preoţi şi 80 de seminarişti. Parohia cere 50.000 lei din bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor cu acest eveniment.”
Amendamentele viceprimarului Gnatiuc şi consilierului Martin au fost aprobate odată cu bugetul municipiului Oneşti. Singurul care a votat împotrivă a fost Ciprian Zarzu, consilier local PNL. Astfel, pentru Catedrala ortodoxă alocarea s-a dublat, de la 150 mii lei la 300 mii lei, iar Ziua Tineretului catolic va primi 50.000 lei.
Viceprimarul Gnatiuc a mai precizat în şedinţa de Consiliu Local că ar fi momentul să se mai facă angajări în cadrul Primăriei. Nu de mult, Primăria a găsit spațiu pentru un post de consilier referent pe probleme cu presa. „Trebuie să regândim, să analizăm mai bine organigrama Primăriei, în sensul în care, dacă mai există posturi vacante, la etajul 8 şi 9 din Primărie să înfiinţăm un departament în care să se angajeze tineri sau mai puţin tineri cu experienţă, astfel încât să găsim soluţii ca bugetul Muncipiului Oneşti să nu fie mai slab de la an la an cu 1,5 – 2 milioane pe an. Ne vom trezi că o să discutăm în următoarele şedinţe despre program la iluminatul public sau altele.”
Propunerea formulată de câţiva ani de liberalul Zarzu, la momentul discuţiilor pe buget, privind adoptarea unor măsuri fiscale favorabile agenţilor economici, nu a reuşit să adune voturile necesare. În schimb, majoritatea PSD – UNPR din Consiliul Local a aprobat fără nicio problemă alocarea sumei de 70.000 de lei pentru finanţarea unui proiect prin care se vor amplasa indicatoare către obiectivele turistice din municipiu.
Dezvoltarea patrimoniului cultural Oneşti – 70.000 lei, suma alocată. „Un proiect pe fonduri europene pentru atragerea turiştilor în Oneşti prin reabilitarea monumentelor istorice în Oneşti, amenajarea incintei bisericii Borzeşti. Vrem să mai realizăm nişte indicatoare către obiectivele pe care le mai avem. O activitate pentru turism,” explică un specialist din cadrul Primăriei.
Pentru o mai fidelă conştientizare a contextului, redăm reacţiile din cadrul Consiliului Local:
Ştefan Martin: „Putem să facem din Oneşti un muzeu. Îi putem duce pe turişti înapoi cu vreo 50 de ani, pe străzile Alecsandri, Erou Turturică şi Talpău, ca să meargă prin glod. Facem şi nişte indicatoare care să-i direcţioneze pe turişti către Oneştiul de acum 50 de ani.”
Ciprian Zarzu: „Prioritatea Primăriei Oneşti ar trebui să fie crearea locurilor de muncă, prin orice mijloace, măsuri. Pe buzele tuturor oneştenilor sunt locurile de muncă, indicatoare turistice sau orice altceva după locurile de muncă.”
Daniel Spânu, secretar Primăria Oneşti: „Veniţi şi cu soluţii. Ce trebuie făcut?”
Laurenţiu Neghină, primar Municipiul Oneşti: „Veniţi cu orice proiect şi este bine venit”.
Ciprian Zarzu: „Am propus aprobarea unei reduceri de 10%, pentru plata până la 21 martie, la impozitul pe teren şi nu aţi fost de acord.”
Străzile nominalizate de consilierii PNL, care necesită lucrări de modernizare, respectiv Talpău, Vasile Alecsandri, Erou Turturică, Redului, Eternităţii, arată la fel. Cu ajutorul majorităţii formate în Consiliul Local, PSD – UNPR, administraţia Neghină a decis să caute fondurile tot la M.D.R.A.P. şi la Consiliul Judeţean.