Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Noul manager al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, Anca Sion, care

conduce instituția de cultură de la 1 august, după un concurs care s-a lăsat cu scandal și acuzații de corupție, și-a însușit o parte a unui proiect de management întocmit pentru Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe (Covasna).

Mai precis, Sion a copiat la virgulă ceea ce stă scris într-un proiect de management pentru perioada 2011-2016 întocmit pentru Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Sf. Gheorghe, prezentând ideile candidatului la funcția de manager al Bibliotecii din Covasna ca și cum ar fi ale ei.

 „Luând în considerare şi caracteristicile funcţionale a sferei bibliotecare, optez pentru stilul managerial consultativ (cvasi-participativ), într-o combinaţie eficientă cu managementul prin proiecte. În munca mea pe post de director al Bibliotecii intenţionez să mă ghidez după un portret-robot al conducătorului (managerului de echipă) creionat tocmai de bibliotecari (cf. Corkish, Norma – Woodward, Jeannette: Management de bibliotecă / Managementul bibliotecilor locale; Perspectivă asupra managementului construcţiilor de biblioteci, pag. 16–17.). Conform acestui profil, aptitudinile persoanei respective sunt următoarele: bun coordonator / organizator; capabil să practice delegarea de autoritate, fără să controleze sau să facă el însuşi totul; are o viziune clară asupra obiectivelor principale ale instituţiei; este un bun negociator, are aptitudini de comunicare; are iniţiativă, este creativ şi receptiv la iniţiativele şi creativitatea celorlalţi, dar şi la observaţiile critice ale acestora; ştie să valorifice ocaziile favorabile în beneficiul instituţiei.

 Calităţile sale: inspiră încredere, este carismatic, convingător; este hotărât şi îşi asumă riscuri; gândeşte şi acţionează pozitiv; este loial instituţiei; este echilibrat, obiectiv, angajat şi pasionat; este deschis, asociativ, flexibil, dinamic; este integru. Alte caracteristici: cunoaşte bine domeniul propriu de activitate şi activităţile complementare acestuia; are cunoştinţe elementare de psihologie; este parte a unei reţele largi de contacte şi relaţii utile instituţiei şi proiectelor acesteia” – stă scris în ambele proiecte de management.

Ideile le-am formulat eu […] e posibil să gândesc exact ca acel om

Despre cum s-a gândit la „stilul managerial consultativ (cvasi-participativ)” și a transpus acest aspect în scris exact cum a mai făcut-o cineva cu patru ani în urmă, managerul Bibliotecii Județene „Costache Sturza” spune că „toți, lucrând în același domeniu, știți cum e, toate ideile la un moment dat se suprapun.”

Ideile le-am luat, le-am formulat eu, probabil fiind pe aceeași temă, toți lucrând în același domeniu știți cum e, toate ideile la un moment dat se suprapun. (…) Eu mi-am făcut lucrarea singură. Faptul că anumite pasaje e posibil să se suprapună, pentru că vă dați seama că am luat din cărți și eu, înțelegeți?, anumite lucruri, din ce am făcut zi de zi aici, pentru că eu lucrez la Catalogare, tot ce a ținut de statistică a trecut prin mâinile mele, absolut tot, vă dați seama, da?   (…) Văd că e posibil să gândesc exact ca acel om, din ce spuneți dumneavoastră. Nu m-am uitat pe proiectul respectiv să-mi fac o părere asupra a ce-mi spuneți” – a precizat Sion la solicitarea bacauinfo.ro.

 Discuția nu s-a limitat însă la proiectele de management în care se regăsesc pasaje identice, asumate de persoane diferite, la un interval de câțiva ani. Anca Sion a insistat cu una și bună: „Haideți, spuneți, cine v-a pus!

 „Știți, colegele mele, contracandidatele mele știu că vă dau tot felul de surse, dar vă rog să înțelegeți, am câștigat un concurs. Deci dumneavoastră, după atâtea luni, ați descoperit… am foarte mari dubii, lăsați-mă să mă îndoiesc de ceea ce spuneți dumneavoastră… Îmi dau seama… că nu cred eu că după trei luni v-ați apucat să mă urmăriți, că nu cred că aveți nimic cu mine. Chiar mă îndoiesc că după trei luni v-ați spus, hai să mă apuc de Anca Sion, să văd ce pot să-i fac să dau în cap… mă îndoiesc de asta, că după atâtea luni v-ați adus aminte. (…) Acum aveți această țintă. Cine v-a trasat această țintă? Mie mi se pare că dumneavoastră mă vânați pusă de cineva! Pot să am o părere personală. În momentul examenului tot așa m-ați sunat la bibliotecă. Nimeni nu m-a mai sunat în afară de dumneavoastră. Haideți, spuneți, cine v-a pus!” – a conchis Sion.

Ce se întâmplă în cazul în care pasaje întregi dintr-un proiect de management sunt copiate din alte proiecte de management? – e întrebarea pe care am adresat-o Angelei Bogea, directorul Departamentului Resurse Umane al Consiliului Județean.

Nu știu dacă se numește copy / paste, dar nu poți să-l notezi ca și cum ar fi făcut de persoana care a depus proiectul. Deci e clar că trebuie depunctat”, a declarat Bogea. După ce i-a fost făcută trimiterea la Biblioteca Județeană, a schimbat puțin abordarea, dar și tonul.

 „Problema despre care vorbiți dumneavoastră este în instanță, la DNA, la Parchet, la Ministerul Culturii, sesizarea respectivă este la toate  instituțiile statului român. Să se pronunțe instanța și vom vedea. N-are sens să mai comentăm acum, după ce există sesizări peste tot. (…) Pentru plagiate există un astfel de comitet undeva constituit la nivelul universităților și s-au constituit mai mult pe doctorate, mai mult pe altceva. În Legea privind managementul instituțiilor de cultură nu există o prevedere din care să reiasă unde să te duci când vezi că unul a făcut copy/paste după altcineva și este și foarte complicat ca tu, care faci parte din Comisie, să știi toate proiectele de management pe care le-au făcut toți cei care au dat concurs. E foarte complicat ca cei din Comisie să verifice proiectele de management ale tuturor candidaților din toate județele și municipiul București. Acolo unde se vede din avion că ai copiat și mai faci și greșeala să scrii și sursa, să faci copy/ paste, în loc să scrii Bacău, să scrii Buzău… acolo cei care fac parte din comisie poate să verifice, dacă nu e foarte complicat. Haideți să lăsăm instanța să se pronunțe, până la urmă nu facem nicio pasiune din chestia asta, se va pronunța, se va anula concursul sau nu. Cei care au greșit vor plăti, deci care e problema? Suntem într-un stat de drept, nu e nicio problemă ” – a declarat Angela Bogea.

Notă: În fișierele atașate mai jos sunt ambele proiecte de management.