Tot ce trebuie sa stim despre invertoarele solare!

Invertorul de energie solara este un articol esential in kit-ul de energie solara, avand functia de a converti energia electrica generata de panouri din curent continuu (DC) in curent alternativ (AC), pe langa garantarea sigurantei sistemului si masurarea energia produsa.de panouri solare. „Invertorul solar este inima sistemului de energie solara fotovoltaica.” Ideea acestui echipament este de a transforma energia primita de panourile solare din curent continuu in curent alternativ.

Invertorul functioneaza printr-un sistem de circuite integrate care pornesc si opresc energia in curent continuu de mii de ori pe secunda, adica la o frecventa de KHz.

Invertorul solar este echipamentul folosit pentru a converti energia generata de panourile solare din curent continuu (DC) in curent alternativ (AC), permitand utilizarea energiei electrice generate de energia solara fotovoltaica.

Care este diferenta dintre un invertor solar si un invertor fotovoltaic?

Nici una. Invertorul solar si invertorul fotovoltaic sunt acelasi lucru, doar numele se schimba.

Unde este instalat invertorul de energie solara?

In locuinte, invertorul de energie solara este instalat de obicei aproape de panoul de iluminat, intr-un loc ferit de soare, caldura si apa. In minicentrale comerciale si industriale (mini-generatie distribuita), puteti construi o camera doar pentru acestea, deoarece aceste invertoare sunt mai mari si ocupa mai mult spatiu fizic. Ce este un invertor solar conectat la retea?

Invertorul solar grid-tie (sau invertorul on-grid) este cel mai folosit model din lume, fiind invertorul folosit pentru a conecta un sistem fotovoltaic on-grid la reteaua casei sau afacerii voastre, care este conceput pentru a se deconecta rapid de la reteaua electrica.

Este posibil sa conectati orice echipament la un invertor solar (grid-tie)?

Da, este posibil sa conectati 99% din echipamentele pe care le folositi zilnic, precum computere, masini de spalat, uscatoare, lumini etc. Doar echipamentele chirurgicale si echipamentele extrem de sensibile necesita invertoare cu unda sinusoidala pura. Adica este posibil.

Ce este un invertor solar string?

Invertorul string este invertorul grid-tie, tipul cel mai frecvent utilizat in sistemele de energie solara rezidentiale si de afaceri. Reprezinta 50% din toate invertoarele solare utilizate in lume. In functie de dimensiunea instalatiei, pot exista mai multe invertoare sir.

Ce este un invertor solar off grid?

Off grid inseamna „in afara retelei” sau „deconectat de la retea”.

Invertorul solar off grid a fost dezvoltat pentru sisteme fotovoltaice deconectate de la reteaua electrica, adica sisteme care folosesc baterii si se afla in mod normal in regiuni in care nu exista acces la reteaua electrica.

Invertoarele in afara retelei convertesc curentul continuu (DC) la 12, 24 sau 48 volti in curent alternativ (AC) si, in Romania, trebuie sa aiba o putere de 110/220 V si 60 Hz pentru a furniza energie electronica si aparate conventionale.

Dimensiunea invertorului off grid variaza in functie de aplicatie. Invertoarele mai mici off grid au puteri cuprinse intre 150 W si 2000 W, sunt usoare si pot fi usor transportate sau mutate de la un sistem la altul. Cele mai puternice invertoare off-grid sunt folosite pentru a opera echipamente cu un consum mai mare de energie, precum televizoare, frigidere, masini, unelte electrice, echipamente de telecomunicatii etc. Invertoarele off grid de peste 2000 W sunt mai grele si necesita instalare permanenta, avand o serie de caracteristici avansate precum controlul sarcinii, monitorizarea internetului etc.

Invertorul solar hibrid permite functionarea atat conectat la retea, cat si izolat de aceasta. Este ca un 2 in 1, adica un invertor grid-tie si un invertor off-grid impreuna. Acesta este un mod simplu de a explica cum functioneaza un invertor solar hibrid, deoarece, in practica, ele pot face mult mai mult decat atat, cum ar fi sa fie programati sa injecteze energie in retea in momente in care energia valoreaza mai mult si sa stocheze energia in baterii atunci cand energia disponibila este mai ieftina.  Cu cat eficienta invertorului tau solar este mai mare, cu atat mai multa energie generata de panourile fotovoltaice pe care o poti folosi pentru casa sau afacerea ta si cu cat esti mai fiabil, cu atat riscul de a avea o problema cu invertorul solar este mai mic. Daca trebuie sa alegeti intre unul dintre cele doua, va sfatuim ca invertorul sa fie mai fiabil, deoarece este de preferat sa pierdeti o parte din energia generata (1%, 2% sau 3%) decat sa aveti probleme cu invertorul (putin probabil, dar se poate intampla).

Depinde de puterea (Wati) (dimensiunea) sistemului pe care doriti sa il instalati. De exemplu, daca instalati un sistem de 4,0kw pe acoperis si nu aveti intentia de a creste numarul de panouri (mareste capacitatea de generare a sistemului), atunci veti avea nevoie de un invertor solar de 4,0kw.

Daca intentionati sa instalati un sistem solar de 4,0 kW si intentionati sa instalati mai multe panouri in viitor, atunci puteti instala un invertor solar mai mare, cum ar fi unul de 5,0 kW sau chiar unul de 6,0 kW. Doar asigurati-va ca aveti spatiu pe acoperis pentru panourile suplimentare inainte de a opta pentru un invertor mai mare. Achizitionand un invertor solar CPS clientii nu vor trebuie sa isi faca probleme pe termen lung, deoarece caltiatea si rezistenta este una dintre caracteristicile sale! Pe langa functia sa principala, care ar fi transformarea energiei, invertorul actioneaza si in siguranta. In cazul unei pene de curent, acesta este responsabil de deconectarea sistemului, prevenind profesionistii care lucreaza in retelele de distributie sa sufere orice tip de accident.

Un alt factor foarte interesant despre invertoare este faptul ca majoritatea modelelor disponibile au un sistem de monitorizare integrat.