TRASEISTUL de ORAŞ: cine şi unde a plecat, în judeţul Bacău

11 consilieri locali de orașe, 3 aleşi judeţeni şi viceprimarul Municipiului Moineşti şi-au anunţat

oficial trecerea în alianţa PSD-UNPR-PC. Alianţa Creştin Liberală a reuşit să convingă doar un singur consilier judeţean să facă mutarea de la PPDD la PDL. Partidul Elenei Udrea a înregimentat doi consilieri locali din Buhuşi. Cel mai afectat de perioada de transferuri este PNL, care i-a pierdut pe Valentin Vieru, viceprimarul Moineştiului, şi 5 aleşi locali, din Oneşti şi Moineşti.  

Majorităţile politice din consiliile locale urbane şi-au schimbat configuraţia în urma perioadei de transferuri permisă de Ordonanţa traseiştilor. Până în acest moment, Alianţa de Centru Stânga a adunat 11 consilieri locali şi un viceprimar, Alianţa Creştin Liberală nu a înrolat niciun ales local, iar PMP a ridicat de pe fotoliile PPDD doi consilieri din Buhuşi.

Din perspectiva Putere contra Opoziţie, respectiv alianţa PSD-UNPR-PC vs. Alianţa PNL-PDL, pierderile majore au fost înregistrate de ACL, prin plecările din PNL, 6 la număr.   

Recolta liderilor PSD, PC şi UNPR a fost una destul de bogată. Partidul Conservator a primit în rândurile sale 4 consilieri locali şi un viceprimar, toţi de la Moineşti. Progresiştii generalului Oprea au înregimentat 4 consilieri locali, 3 în Consiliul Local Bacău şi unul la Oneşti. PSD înmânează carnete de partid pentru 2 consilieri liberali oneşteni şi unul de la Dărmăneşti.

În Consiliul Judeţean Bacău, până la acest moment, doi consilieri ecologişti, Gabriel Vasilică Căsăneanu şi Vasile Isvoran, au trecut la UNPR, iar democrat liberalul Eugen Ochenatu a ales PSD. PDL a pierdut un om, dar a câştigat un altul, Marian Ovidiu Stănică venit de la PPDD.

Consiliul Local Bacău: Daniel Ştefan (PER), Cristinel Manolache (PER), Ghiorghe Huluţă (PER) – UNPR

CL Moineşti: Valentin Vieru (PNL), Ioan Nimerciag (PNL), Daniela Ladaru (PNL), Mircea Romaşcanu (PPDD), Nini Alexandru Pascalini (PPDD) – PC

CL Oneşti: Adrian Brânzaniuc (PDL) – UNPR; Vicenţiu Jitcovici (PNL), Dănuţ Oprea (PNL) – PSD; Mihai Şova (PNL) – independent

CL Buhuşi: VasileAcatrinei (PPDD), Gabriel Elisei (PPDD) – PMP

CL Dărmăneşti: Gheorghe Pădurariu (PPDD) – PSD

CL Târgu Ocna: nu exista o situaţie centralizată. Vom reveni.

CL Slănic Moldova: nu sunt situaţii de schimbare a apartenenţei politice.   

Ultimele transferuri anunţate sunt ale ecologiştilor. Cristinel Manolache doreşte să atace Primăria Municipiului Bacău din UNPR.

„Este adevărat. Aleşii municipali şi judeţeni de la PER au trecut la UNPR. Eu am preluat organizaţia municipală Bacău. Motivele sunt simple. La momentul ăsta, am avut şi satisfacţii în Partidul Ecologist Român, dar nu am găsit sprijinul şi forţa de care avem nevoie pentru ca proiectul nostru să meargă mai departe şi am făcut pasul către un partid care face parte din arcul guvernamental. Un partid care este pe locul trei pe scena politică din perspectiva numărului de senatori şi deputaţi. Un partid care-mi dă încredere că mă va sprijini pentru ca proiectul nostru, care a început în 2012, să aibă finalitate în 2016 şi să câştigăm Primăria Municipiului Bacău. Eu cred că în cadrul alianţei (PSD – PC – UNPR – n.r.) putem găsi sprijinul necesar pentru ca proiectele începute de liberali să le finalizăm noi,” a declarat pentru bacauinfo.ro Cristinel Manolache.

Dacă Ceaușescu avea patru clase, e bun și Neghină

Cristinel Manolache s-a alăturat singurului primar de municipiu al UNPR, Laurenţiu Neghină. Fostul ecologist a fost întrebat de bacauinfo.ro cum vede această alăturare cu Neghină, primarul care a fost condamnat în Dosarul „Mită la BAC” şi care face afaceri, în calitate de primar, cu firma Aquila Fashion, la care este acţionar în proporţie de 95% (restul de 5% fiind pe numele mamei sale).

Să nu uităm că am avut un preşedinte al României cu patru clase şi România era departe. Cred că ar trebui să analizăm oamenii după fapte, nu după pregătirea pe care o au. Îmi aduceţi la cunoştinţă nişte lucruri pe care la momentul acesta eu nu le cunosc şi n-aş face o declaraţie nici faţă de adversarii mei politici, nici faţă de colegii mei, când se află în situaţii de genul ăsta” – Manolache.

Valentin Vieru, viceprimar Municipiul Moineşti: „Nu mi-am dat demisia din PNL, doar m-am înscris în PC. Nu mai sunt membru PNL. Am ales proiectele din administraţie şi nu proiectele politice. După 6 ani petrecuţi pe această funcţie, am contribuit la proiectele care se desfăşoară acum şi care s-au încheiat în oraş. Cred că trebuie să fiu alături de aceste proiecte şi de cei care conduc Primăria.”

Mihai Şova, consilier local fost PNL, acum independent, Oneşti: „M-am autosuspendat şi am trecut independent. N-aş vrea să fac comentarii de presă, dacă nu vă supăraţi. Dar dacă colegii de la PNL vor declara ceva, o să fac un drept la replică. Voi discuta cu dumneavoastră fără nici un fel de rezervă, dar acum sunt în trafic.”

Pentru traseiștii din zona rurală, link.