Val de plângeri la Primărie, Poliție, ISU și ISC, pentru ocuparea abuzivă a terenului privat pe care se desfășoară Zilele Bacăului
Ca și cum nu ar fi fost suficient faptul că, acum două zile, organizatorii Zilelor Bacăului habar nu aveau numele artiștilor care vor urca pe scenă, acum totul se transformă într-un scandal cauzat de ocuparea abuzivă a proprietății private. Societatea
Artera Blue, proprietara terenului, după cum susține administratorul firmei, nu și-a dat vreun acord pentru plasarea tiribombelor și a corturilor comercianților. De partea celalaltă, Primăria se spală pe mâini.
În iulie, primarul Cosmin Necula declara că în mandatul său nu vor mai fi amplasate tiribombe sau corturi de mici și bere la evenimentele organizate de Primărie. La trei luni, realitatea îl contrazice. La evenimentul organizat de instituția condusă de el, Zilele Bacăului, au fost amplasate încă de acum două zile tiribombele și iujurile, în primă fază, ulterior corturile pentru grătare și băutură. Locul ales: platoul din fața Sălii Sporturilor și terenul pe care se afla cândva Orășelul Copiilor. Nu se știe încă la nivel oficial cine a ales terenul respectiv și cum s-a înțeles cu proprietarul, după declarațiile primarului Necula. Totuși, cu o zi înainte, s-a comunicat soluția salvatoare; ba mai mult, presa locală a relatat că, din bani privați, s-a și asfaltat drumul de acces, pentru a evita glodul, în cazul unor precipitații.
Proprietarul terenului susține că nu și-a dat acordul
Într-un mail prin care societatea Artera Blue solicita să facă niște precizări, inginerul Dan Balcanu, administratorul firmei, susține că nu doar că nu și-a dat acordul pentru folosirea terenului societății, ba a aflat despre situație de pe Ferma Politică.
„Prin prezenta vă informăm că am luat la cunoștință despre lucrările de construcție care se desfășoară pe terenul proprietatea companiei noastre, Artera Blue SRL, din conținutul articolului dumneavoastră și dorim sa corectăm informațiile pe care le dețineți și pe care le-ați prezentat publicului într-un mod vădit tendențios.
Terenul în discuție nu aparține domnului Costel Cășuneanu, ci aparține companiei Artera Blue SRL. În plus, vă aducem la cunoștință că:
– terenul a fost ocupat în mod abuziv, firma noastra nu și-a dat acordul cu privire la folosința terenului în acest scop și, mai mult decât atât, acest acord nici măcar nu ne-a fost solicitat; – nu știm dacă s-a eliberat sau nu o autorizație de construcție în acest sens, dar în cazul în care există, responsabilitatea cu privire la legalitatea acesteia este a celor care au eliberat-o;
– nu ne asumăm niciun fel de răspundere cu privire la eventuale accidente sau alte riscuri la care este supusă populația
”.
Necula: „Acum aud pentru prima dată”
De partea cealaltă, Primăria, în calitate de organizator al evenimentului, plasează răspunderea în curtea comercianților. Ca și cum aceștia s-au alăturat Zilelor Bacăului de capul lor și s-au instalat pe primul teren pe care l-au găsit în cale. „Din câte știu, este teren proprietare privată. Nu știu cine este titular. Dacă sunt probleme, nu este responsabilitatea Primăriei să se bage în niște litigii dintre privați. Primăria s-a ocupat doar de partea artistică, comercianții, operatorii privați erau obligați să capete acordul proprietarului. De asta nici nu știu cine a asfaltat”, explică primarul Cosmin Necula. În adresa oficială a societății, se precizează că „au fost deja sesizate autoritățile competente: Primăria Municipiului Bacău, Inspectoratul de Poliție Judetean Bacău, Inspectoratul Județean în Construcții Bacău și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău și așteptăm ca măsurile ce se impun să fie luate în cel mai scurt timp”. Nici de sesizare nu aflase primarul Necula, explicația fiind că „abia am intrat în primărie de la șantierul termiei” (ora 14.15). Mailul cu precizările societății Artera Blue a fost primit de redactorul Bacău Info la ora 12.47.
Un fel de control
Interesant este faptul că, reprezentanți ai Poliției Locale s-au deplasat la fața locului, atunci când se asfalta. Purtătorul de cuvânt al instituției, Florin Podoleanu, a explicat faptul că polițiștii locali s-au dus în zonă, au întrebat ce-i cu asfaltarea, li s-a prezentat un document de proprietate, susțin ei, și au plecat. Nu există însă un proces-verbal de constatare. Punctul oficial al Poliției Locale, exprimat de Podoleanu, este că, pe un teren privat, nu este nevoie de autorizație de construcție pentru asfaltare. Nu a mai interesat pe nimeni dacă respectivii care asfaltau erau proprietari sau nu. Și nici nu le mai știe nimeni numele. Inclusiv arhitectul șef, Alexandru Geliman, întrebat, în primă fază, dacă zona este inclusă în categoria „spații verzi”, n-a găsit vreo problemă. „Să știți că și reglementarea asta de spațiu verde nu trebuie să o privim ca fiind o chestie rigidă, în sensul că înseamnă de fapt zonă plantată, agrement și sport. Într-o zonă care în PUG e evidențiată în culoarea verde pot să fac o zonă sportivă, care cu siguranță are niște alei, de exemplu, alei care pot fi pietonale, rutiere ș.a.m.d.. Deci funcțiunea e de agrement, sport și zonă plantată. nu trebuie să ne gândim că dacă e verde nu mai putem să facem nimic, nu pot să înfig un țăruș acolo … Trebuie să privim funcțional, ce se poate face acolo. O zonă de agerement și sport cu siguranță va beneficia și de zone adiacente, chiar și de construcții, chiar și spun acolo construcții până la 10% din suprafața parcelei. Dacă fac un teren de tenis e clar că o să am și o zonă de vestiare, grupuri sanitare care să deservească”, a declarat Geliman. Apoi, de la fața locului, a revenit cu telefonul și a explicat că se asfaltează calea de acces, prin urmare nu există probleme de legislație. Mai departe, cine asfaltează, cum, dacă-s proprietari sau nu, nu a intrat în fișa postului.