Taxă dublă de salubrizare, 288 lei/an/apartament, de la 1 martie, pentru

locuitorii blocurilor turn care nu doresc să desfiinţeze toboganele şi boxele de gunoi. Măsura a fost luată întrucât Primăria nu a reușit să găsească o altă soluție de a elimina focarele de infecţie, de a asigura colectarea selectivă a deşeurilor, precum şi de a descuraja persoanele care îşi hrănesc animalele – porci, păsări – cu gunoaiele din boxe. Opoziţia unor locuitori încurajaţi de Cristinel Manolache & Co a mers până într-acolo încât unii au susținut că e normal abandonarea gunoaielor pe casa scării, nici măcar la tobogan.

Încercările Primăriei Bacău de a închide toboganele şi boxele de gunoi sunt în spiritul modificărilor aduse Legii serviciului de salubrizare a localităţilor. Din motive des invocate, precum colectarea selectivă a deşeurilor, eliminarea focarelor de infecţie, Parlamentul a inclus în lege amenzi care pot fi aplicate pentru nesortarea gunoiului, incendierea deşeurilor; mai mult, a fost introdusă infracţiunea de furt din containere şi posibilitatea întocmirii de dosare penale.

Oricine e pasibil de sancţiune de 300 lei, dacă nu asigură precolectarea deşeurilor în containerele special amenajate. Pentru incendierea deşeurilor în containere / tomberon, amenda e de la 1.500 lei până la 3.000 lei.

Prin introducerea infracţiunii de furt a deşeurilor din containere, se încearcă descurajarea persoanelor care au făcut o mică afacere din colectare de PET şi alte materiale sau deşeuri reciclabile şi vânzarea acestora către diverse societăţi comerciale.

Primăria Bacău, conform Legii 101/2006, are calitatea de deţinător legal al deşeurilor municipale şi similare, depozitate în aria teritorială. Poliţia Locală se poate autosesiza şi e în măsură să aplice sancţiuni care ajung până la 3.000 lei.

Stabilirea de către Consiliul Local a taxei de salubrizare în cuantum dublu are drept scop determinarea locuitorilor celor 54 blocuri în cauză să închidă şi să dezafecteze toboganele şi boxele de gunoi. Aferente celor 54 blocuri turn sunt 104 boxe.

Pentru colectarea manuală a deşeurilor de la boxele blocurilor turn, Primăria plăteşte operatorului de salubritate, SOMA, 388,95 lei/tonă, faţă de 116,9 lei/tona de deşeu colectată mecanizat de la platformele publice şi locuinţele individuale.

Iulian Stoican, viceprimar Municipiul Bacău: „Cel mai uşor lucru este să dai amenzi, dar trebuie să determinăm cetăţenii să nu mai folosească acele tobogane de gunoi improprii. Trebuie ca cetăţenii să colecteze selectiv deşeurile. Aceste tobogane de gunoi nu sunt supravegheate cum ar trebui de asociaţiile de proprietari şi sunt o sursă de hrană pentru câinii de pe străzi. Unii oameni îşi hrănesc animalele – porci, găini – cu ce găsesc prin gunoaie şi, ulterior, le vând prin târguri, creând un pericol de infecţie în rândul populaţiei.  Încercăm să creăm nişte locuri securizate, mai aerisite şi mult mai curate pentru strângerea gunoiului şi, ulterior, vom trece şi la amenzi. Înainte de amenzi, trebuie să creăm condiţii civilizate pentru o colectare selectivă a deşeurilor.”

Iniţial, taxa de salubrizare de 288 lei/an/apartament pentru locuitorii din blocurile cu tobogane de gunoi trebuia să se aplice de la 1 ianuarie. Printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local, care o modifică pe cea dintâi, termenul până la care asociaţiile de proprietari se pot conforma s-a prelungit până la 1 martie.

Consilierul local Cristinel Manolache, UNPR, a subliniat faptul că sunt scări de bloc cu preşedinţi de asociaţii responsabili, care au investit în tobogane, schimbându-le integral, şi unde este curăţenie în preajma boxelor de gunoi, invocând şi o listă cu persoane nemulţumite de dublarea taxei. Manolache a propus un amendament prin care a solicitat anularea hotărârii de consiliu local de dublare a taxei de salubrizare pentru locuitorii blocurilor turn care nu şi-au desfiinţat toboganele şi ghenele de gunoi şi revenirea la valoarea iniţială a taxei.

Pentru a se erija pe o poziţie de reprezentant al năpăstuiţilor lipsiţi de atenţia conducerii Primăriei, Manolache a invocat toate bolile incurabile, fără a le nominaliza. Greşelile gramaticale şi fracturile de logică din discurs îi aparţin liderului de grup UNPR: „Am găsit oameni nemulţumiţi de această dublare a taxei de salubrizare la blocurile turn. Mai mult, am adunat şi semnături în acest sens. Am intrat în dialog cu diferite persoane, care tocmai ăsta a fost motivul pentru care şi-au achiziţionat locuinţe individuale în aceste blocuri turn, gândindu-se la bătrâneţe, gândindu-se, în acelaşi timp, că erau persoane cu dizabilităţi, persoane cu un grad de boală ridicat. Sunt persoane care locuiesc în aceste blocuri cu boli incurabile. Mi-au spus că toboganele face parte din confortul lor zilnic de a-şi duce gunoiul.”

Mai mult, Manolache a fost impresionat de lacrimile din ochii interlocutorului, sesizate prin telefon: „Am vorbit cu fostul arhitect al judeţului Bacău, doamna Novac. Vreau să vă spun că a făcut un apel disperat la dumneavoastră să reveniţi asupra dublării acestei taxe, pentru că doamna Novac, astăzi, se află la spital la Iaşi, face o şedinţă de chimioterapie, are o boală incurabilă şi cu lacrimi în ochi îmi spunea prin telefon că nu-i mai ajunge banii să se trateze, dar altminteri să mai plătească această taxă dublă.”

Blocurile turn au devenit un fel de Centre pentru persoane vârstnice şi bolnave de toate bolile pământului, în opinia Zvetlanei Zaharia, consilier local PSD. „Cei care au mai rămas în aceste blocuri turn, de obicei, sunt bugetari, pensionari, bolnavi, bătrâni şi aşa mai departe. Eu propun o dezbatere publică.”  

Furat de argumentele aduse de antevorbitori, nici preşedintele de asociaţie de pe strada Gării, Constantin Ciortan, nu mai ştia câţi locatari cu membre amputate mai are în bloc, cărora, evident, le este greu să-şi ducă gunoiul la platforma amenjată lângă bloc. „După mine, hotărârea aia are iz de ghenă de gunoi. Nu vă supăraţi, dar parcă pute a ghenă de gunoi. De când hotărâţi dumneavoastră pentru noi şi peste noi? Noi am făcut investiţii de 3.000 lei. Am pus tubulatură nouă, uşi metalice, este vopsit, zugrăvit. E ca în casă acolo. Dacă nu-i curat, amendaţi cu 100 sută de mii de lei cu 10 milioane. Nu aşa peste capul nostru. În bloc sunt şase locatari cu picioarele amputate. Cine le duce gunoiul la ghenă?”

,,Am patru locatari cu picioarele amputate în bloc,” declara la ieşirea din şedinţă reporterului bacauinfo.ro.

Motivat de prezentarea lui Manolache în promovarea amendamentului său, Ghiorghe Huluţă, UNPR, a început să compare gunoaiele cu carnea macră. „Când te duci la magazin nu iei doar carne macră, mai iei şi os. Sigur, că e o chinuială în plus (strânsul cu lopata a deşeurilor din şi de pe lângă boxa de gunoi – n.r.). Recunosc lucrul acesta, dar haideţi să recalculăm pe câte tone în plus ia banii degeaba (SOMA – nr.r). Se plăteşte la estimativ şi nu la efectiv. Înmulţiţi numărul de apartamente cu 3 persoane pe fiecare apartament şi vedeţi că se strânge gunoiul la vreo 250.000 locuitori din Bacău şi nu ştiu dacă mai suntem 130.000.”

Iulian Stoican, viceprimar Municipiul Bacău: „Noi plătim pentru deşeuri la kilogram. Este cântar electronic la groapa de gunoi. Celor care vor renunţa la tobogane le vom face platforme suplimentare, aşa cum s-a întâmplat la alte blocuri turn, chiar alăturate. Unii au înţeles şi vor să trăiască într-un mediu sănătos şi civilizat.” 

În sala de şedinţe au fost prezenţi / aduşi şi reprezentanţii unor asociaţii de proprietari nemulţumiţi de decizia Consiliului Local.

Elena Ciobanu, administratorul Asociaţiei de proprietari C 4 (blocul Amandina) susţine păstrarea toboganului şi boxei de gunoi, pentru că altfel locatarii vor abandona gunoiul pe casa scării. „Şi acum mai sunt oameni care mai pun gunoiul lângă tobogan, dar dacă la blocul nostru se închide toboganul, pe casa scării vor fi numai sacoşe. Sunt 53 de locuinţe închiriate (declarate la Fisc? – nota red.), mulţi tineri care când pleacă lasă gunoiul pe casa scării. La noi, ar fi imposibil de închis acest tobogan. Noi de asta am venit.”