Director numit de Inspectoratul Școlar Județean după prescrierea faptelor penale

Alexandru cel Bun – Berzunți,  Școala Nr.2 –  sat Dragomir, Școala primară Nr. 3 – Berzunți, Școala primară nr. 1 – sat Dragomir și grădinițele din satele Berzunți, Dragomir și Buda nu dețin autorizații sanitare de funcționare din cauza „lipsei de investiții din partea CL în grupuri sanitare și apă curentă”, conform situației transmise într-un final de ISJ Bacău Info.

„Scrie foarte frumos acolo „lipsa investițiilor”, dar în momentul în care nu ai bani, nu ai cu ce face. Bine ar fi să aveți în vedere și cum au fost școlile înainte de a prelua eu Primăria și stadiul lor de astăzi, pentru că arată de 20 de ori mai bine față de ce am găsit acolo și mă chinui să avem niște proiecte făcute și să le aducem la standarde europene într-un fel. Chiar dacă nu vom ajunge, sperăm, pentru că fiecare tinde spre ceva bun, nou și funcțional. Le-am preluat într-o stare dezastruoasă, deplorabilă. (…)… cert este că eu în timpul ăsta m-am străduit. S-a izolat Școala Alexandru cel Bun, s-au schimbat șarpantele, am dotat cu mobilier în interior, încercăm, dar când primești un buget de 13 miliarde de la Guvern și 8 miliarde le ai pe cheltuieli salariale, consumabile și alte minuni, rămâi cu 4 miliarde și comuna are 5700 ha și peste 4000 locuitori” – a declarat pentru Bacău Info, primarul comunei Berzunți, Ștefan Tifan.

La Școala Berzunți  nr. 3, distanța dintre local, cel puțin pentru copiii de grădiniță, este undeva între 70 – 80 metri până la grupul sanitar, un grup cu două cabine din scândură” – a declarat pentru Bacău Info prof. dr. Bogdan Botezatu. Acesta încearcă de ani buni să demaște sistemul care i-a condamnat pe copiii din Berzunți să învețe în condiții mizere, în ciuda faptului că nu o dată a fost amenințat că, dacă va mai apărea în presă, i se va băga pe gât hârtia de ziar.

Cum l-a calificat pe unul dintre inculpați „prescrierea faptelor penale” pentru a fi director din nou

Într-un Consiliu de Administrație (CA) de la ISJ Bacău s-a hotărât în unanimitate de voturi, am înțeles, numirea acestui domn Sandu Dan, care mai are doar trei ani până la pensie și vrea să iasă Magna cum laude” – spune Botezatu.

Dan Sandu a mai deținut funcția de director la Berzunți între 1990 și 2002, și 2005 – 2009, iar în anii 2006 – 2007, sub ochii lui s-ar fi sifonat sute de mii de lei, care ar fi trebuit să aibă ca destinație modernizarea școlilor din comună. Acesta nu a putut fi contactat. 

[UPDATE: Directorul Dan Sandu a revenit cu un punct de vedere. „Niște oameni nebuni, niște oameni cu probleme grave, nu s-a delapidat nimic, hai, vă rog eu mult. Sincer vă spun, este o supă reîncălzită de niște oameni care și-au pierdut orice rațiune. Dacă o jumătate din nebunii României reclamă, cealaltă jumate… nu s-a întâmplat nimic. În favoarea constructorului au mai ieșit niște milioane… deci nu s-a furat nimic.”]

Referitor la aspectul localurilor și al grupurilor sanitare în care își desfășoară activitatea copiii care învață la Berzunți de la ciclul preșcolar și până la ciclul gimnazial, ceva îmbunătățiri s-au făcut în ultimii patru ani. Ar fi păcat să spun că nu, s-au aplecat Consiliul Local și Primăria, cât de puțin, pentru reabilitarea a două localuri de școală. Când am fost eu director, în perioada 2009 – 2012, cea mai gravă situație a fost la Dragomir Nr. 2. Este o școală unde învață în proporție de 95% elevi de etnie rromă. Acolo s-a reușit în 2011 să se mansardeze vechea construcție, s-a făcut un local nou pentru grădiniță cu niște condiții cât de cât mai acceptabile, apoi în toamna lui 2012 s-a investit pentru un grup sanitar  cu trei cabine, faianță și tot ce trebuie, cu o fosă septică, dar care din păcate  nu are apă curentă, implicit nici autorizație sanitară de funcționare din partea DSP. O altă problemă gravă era la școala de centru, Școala Berzunți nr. 1 cum se chema, actualmente Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Berzunți. S-au investit atât din bugetul școlii, cât și din cel al CL niște sume considerabile care se apropie de aproximativ un miliard și  jumătate de lei vechi, 150.000 lei, acoperișul este în totalitate schimbat, școala este izolată, geamuri termopan s-au pus în 2011, dar localul vechi este deplorabil. Plafoanele stau să cadă. La grădiniță s-a făcut ceva, s-au tencuit pereții, s-au pus niște panouri de rigips, că s-ar fi prăbușit plafoanele, școala fiind construită prin anii 1965 – 1968 cu lemn și pământ, vă dați seama… totul este la nivelul mijlocului secolului 20. Grupurile sanitare sunt la fel, deplorabile, a și fost o anchetă în curs, un proces care s-a tergiversat până la prescrierea faptelor penale…” – a declarat prof. dr. Bogdan Botezatu.

Conform prof. dr. Botezatu, care citează din documente, „în 2006 – 2007 s-au alocat prin Hotărâri de Guvern în două tranșe, în anul 2006 prin ISJ, direct sub coordonarea fostului inspector general Ovidiu Relu Cojocaru, iar în 2007 prin CL – 488.000 lei pentru construcție grupuri sanitare noi la Școala Berzunți 1 și Berzunți 3, montare centrală termică și fose vidanjabile pentru acele grupuri sanitare. Centrala termică exista din anii 2002 – 2003, deci nu s-a pus problema să fie o investiție nouă, deși în acte apare că s-a făcut o centrală nouă. (…) Grupurile sanitare nu au fost executate nici până în ziua de astăzi. În rechizitoriul întocmit de procuror  scrie negru pe alb că ISJ a făcut plăți fictive pe lucrări de 244.000 lei și nici în 2012, când se făcea rechizitoriul, nu era recuperată suma respectivă. Deci 244.000 lei au fost delapidați de ISJ în complicitate cu cei de la Berzunți, respectiv directorul Sandu Dan, și fostul primar Balan Gheorghe. (…) În 2007 au venit încă 240.000 lei prin CL Berzunți. S-au făcut două puțuri, dar la Școala Berzunți 3 niciodată, nici la momentul recepției, nici astăzi, acel puț nu a funcționat. A fost pusă câte o chiuvetă și câte o țâșnitoare pentru spălatul mâinilor, toaletele sunt construite prin anii 1982 – 1986, sunt din scândură, sunt pur și simplu un pericol pentru copiii care le folosesc; cea de la  Centru a fost reabilitată cu niște panouri din rumeguș, s-a dat un grund peste tabla veche de este 30 de ani, ca să nu plouă prin plafon, în rest nu s-a făcut nimic.”

Persoanele trimise în judecată însă au ieșit basma curată odată cu prescrierea faptelor.

Procesul acela a fost tergiversat până în octombrie 2014, după 20 de termene de judecată (…) prescriindu-se faptele penale și a lăsat neclarificat aspectul civil, cine trebuia să facă prin fișa postului și prin lege demersurile necesare pentru recuperarea fraudei sesizate de Parchet? ISJ, care a fraudat în 2006 100% fondurile alocate, iar în 2007 CL care a fraudat, conform expertizei, din 248.000 lei, 98.200. Există în acest sens o HCL la propunerea primarului de până în 2012, Balan Gheorghe, acea HCL prevedea ca să se constituie parte civila Primăria și CL pentru recuperarea fraudei făcută de Primărie. Deci cel care se constituia parte civilă este chiar inculpatul, un non-sens. Din păcate, și actuala conducere, primarul din comună, împreună cu serviciul contabilitate, cât și fostul primar, care este actualmente consilier local, nu fac niciun demers împreună cu cei din ISJ pentru recuperarea fraudei sesizate de Procuratură” – mai spune Botezatu.

Acolo au fost într-adevăr niște procese care au fost anchetate de procurori, s-au văzut situațiile reale, nu sunt cele spuse prin presă. Cu banii ăia s-au făcut, s-a făcut un puț, că nu-i funcțional asta-i altă treabă, s-au pus termopane… (…) Procurorii spun asta, dar procesul a fost la ei și dacă ei au dat neurmărire penală înseamnă că au verificat bine (…) … păi, dacă s-au prescris, de ce credeți că s-au prescris? Pentru că le-au ținut unde le-au ținut și au ieșit din termen. Acum, noul director – am avut o discuție cu el – va redeschide din nou procesele, să vadă exact unde și cum și ce s-a făcut cu banii. În legătură cu faptele… de fapt acolo a fost acuzat primarul, nu directorul, s-au prescris faptele și acum încearcă să demonstreze că nu a fost vinovat de situația creată atunci.  Eu am preluat atunci, procesul era pe rol, așteptam să vină un verdict de la Judecătorie. (…) Banii ăia nu a fost dați prin Primărie, banii ăia au venit prin Ministerul Educației și au venit direct, n-au trecut prin Primărie și n-am avut cum să ne constituim parte civilă, mai ales că eu când am preluat era pe rol, iar după aceea s-a prescris” – a mai declarat Tifan.

Acum, Dan Sandu este din nou director, iar Botezatu acuză ISJ de sfidare a unui colectiv de peste 40 de cadre didactice și a aproximativ 700 de copii care învață în „acele școli infecte”, dar și de „complicitate cu un grup infracțional penal, care a delapidat sume și care și-a bătut joc de niște suflete nevinovate de copii amărâți din mediul rural, care învață probabil în cele mai insalubre școli din județul Bacău.

Cerând explicații pentru această numire inspectorului școlar general, lui Botezatu i s-a răspuns că nu există nicio condamnare penală pe numele lui Sandu.

Contactată pentru un punct de vedere referitor la subiect, inspectorul general școlar ne-a declarat că „orice problemă legată de numirile de director – posturile vor fi scoase la concurs –  considerăm că nu mai este o problemă de actualitate”. Șotcan a solicitat să revenim mai târziu pentru, fără a specifica când poate da o declarație completă „–În cât timp? – Mai târziu, mulțumesc” – motiv pentru care așteptăm să revină dumneaei când va putea la răspunde la întrebarea care i-a fost adresată:  „Cum a redus ISJ aria de selecție la o persoană care a făcut obiectul unui dosar de delapidare închis prin prescriere?”.

Are sau nu are ISJ atribuții pentru a face demersuri cu privire la lipsa autorizațiilor sanitare?

Nu există demers pe care să-l poată face ISJ, pentru că dacă nu au autorizație ține de faptul că nu au apă curentă, canalizare, că nu au WC-uri, n-are ISJ ce demers să facă” – a declarat inspectorul general școlar Theodora Șotcan pentru Bacău Info.

Prof. dr. Bogdan Botezatu este însă de altă părere.

ISJ tocmai că are atribuții, pentru că în momentul în care deleagă un profesor pentru a fi director, acela este obligat să semneze un contract de manageriat cu Primăria și CL. În momentul în care semnezi acel contract și îți arăți interesul că vrei să faci ceva pentru acele școli, ca reprezentant al ISJ, vezi că Primăria și CL nu îți alocă sume cât de cât de bun simț să poți să îmbunătățești an de an condițiile în care învață acei copilași, te duci la ISJ, depui un memoriu și o sesizare și spui doamnă, nu se mai poate, faceți ceva, și Inspectoratul este obligat să intervină, pentru că ei coordonează activitatea și bunul mers al întregului județ nu doar ale instituției ISJ, unde condițiile sunt foarte bune. ISJ este obligat… și dacă e să ne referim la Berzunți, de ce nu s-a implicat să recupereze acei bani delapidați în perioada 2006-2007? Cu acei bani erau astăzi făcute grupuri sanitare la cele două școli la nivel de standard european. Doamna Șotcan nu era atunci inspector, dar tot ce s-a întâmplat după, cu tergiversarea procesului până la prescrierea faptelor penale, s-a întâmplat sub mandatul dumneaei. I-am făcut nenumărate memorii referitoare la nenumărate abuzuri, la aceste investiții, sunt adrese scrise. Am răspunsuri prin care sunt îndrumat să mă adresez Ministerului” – a declarat prof. dr. Botezatu.