Noua avarie la conducta de apă, în câmp, la 20 kilometri de Bacău. Cum am mai spus, se poate repeta oricând.

20 kilometri de conductă cu risc de a crăpa oricând, din 6 în 6 metri. O anticipare

nefericită în precedentul material al bacauinfo.ro pe tema asta – am spus că dezastrul se poate repeta oricând și am avut dreptate. O nouă avarie la rețeaua de alimentare cu apă, de această dată la un tub localizat în satul Stejaru, comuna Scorțeni. Alarma a fost dată de o femeie care a văzut o baltă în câmp. Conform celor mai pesimiste estimări, alimentarea cu apă în condiții normale va fi reluată în trei zile – „sperăm să fie mai repede, dar cam trei zile cred că va dura toată nebunia asta” – a declarat pentru bacauinfo.ro directorul CRAB, Răzvan Găină.

În jurul orei 13:30, la locul avariei erau directorul Companiei Regionale de Apă, Răzvan Găină și primarul Cosmin Necula, împreună cu șoferul și fotograful. Am ajuns la puțin timp, preferând să nu intrăm cu mașină în câmp. 

 

La această oră încă nu știm exact ce s-a întâmplat, așteptăm să săpăm și apoi să zicem exact ce este. Anticipăm că a cedat un tub aici, cam asta ar trebui să fie, este posibil să se fi deplasat, având în vedere că s-a umblat la conductă la cealaltă lucrare. În momentul în care a fost umplută conducta au apărut aceste probleme.(…) Se va scoate tubul vechi, o să punem tub de oțel în locul ăstora și cam asta vom face, cu suduri. Această conductă, până nu va fi înlocuită în totalitate, va prezenta tot timpul riscuri de avarii. Sperăm ca riscul să nu fie chiar din 6 în 6 m, dar are o durată de viață undeva la 15 ani și 20 ani de exploatare, deja începe să cedeze.” – a declarat Răzvan Găină pentru bacauinfo.ro.

Întrebat de ce porțiunea de 22 km de conductă nu a fost schimbată odată cu tronsonul Valea Uzului – Stejaru, directorul CRAB a fost rezervat în declarații, având în vedere că la acel moment era o altă conducere a societății. „Nu-mi dau cu părerea, pentru că nu-mi place să-mi dau cu părerea, nu știu și nu vreau să fac speculații. Era însă binevenită o astfel de investiție, de ce au judecat însă unii la vremea respectivă ca fiind suficientă o reabilitare pe zona asta și nu înlocuirea conductei, dânșii știu. Această lucrare este însă prinsă în noul Program de investiții pe fonduri europene și sută la sută o vom executa în următoarea perioadă de finanțare europeană. Se va folosi fontă, material care a fost folosit și până la Stejaru și la care au fost probleme la o îmbinare o singură dată în 8 ani, în rest nu au fost. Optez pentru fontă pentru că din punctul meu de vedere și nu numai al meu e cel mai bun material la genul acesta de alimentări cu apă” – a mai adăugat Găină.