Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Municipiul Bacău pierde fonduri europene nerambursabile pentru că locatarii blocurilor intrate în

programul de reabilitare termică refuză investiţiile după ce iniţial şi-au dat acordul. Din 8 loturi de blocuri stabilite de Primărie, în cazul a trei loturi (27 de blocuri) finanţarea europeană a picat din cauza refuzului locatarilor. Pentru celelalte 5 loturi (25 blocuri), Primăria estimează că vor începe lucrările în maxim 45 de zile. „Probleme au fost pe partea de cofinanţare, cele 10% până la 20%, pe care trebuie să o pună locatarii. În mare parte s-a rezolvat,” a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău. În schimb, vicepreşedintele Ligii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Bacău spune că s-au pierdut bani pe documentaţii şi solicită ca pe viitor fondurile să fie dirijate direct către asociaţii, prin schimbarea legislației.

27 blocuri din municipiul Bacău, intrate pe lista programului de reabilitare termică, au pierdut finanţarea europeană nerambursabilă pentru că locatarii au refuzat realizarea investiţiei după ce iniţial şi-au dat acordul. Lipsa banilor pentru cofinanţarea de la 10 până la 20 de procente din valoarea totală a investiţiei este unul dintre motive, invocat de primarul Romeo Stavarache. În cazul altor 25 blocuri incluse în program, Comisia de licitaţie din cadrul Primăriei este în procedura de analiză a ofertelor tehnice depuse. 

„Proiectele sunt în faza de derulare a licitaţiilor. Ar fi timp să finalizăm mai multe blocuri până la finalul anului. Probleme au fost pe partea de cofinanţare, partea de 10% până la 20%, pe care trebuie să o pună locatarii. În mare parte s-au rezolvat. Unde locatarii au refuzat reabilitarea termică, evident că nu se vor mai face lucrările,” a precizat Romeo Stavarache pentru bacauinfo.ro

Vasile Maxim, vicepreşedintele Ligii Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari Bacău, aduce în discuţie un alt argument drept motiv pentru refuzul dat de locatari în ultimul moment. „Primăria a solicitat asociaţiilor, acolo unde a fost cazul, să dea jos şarpantele pentru a executa lucrările de reabilitare. Asociaţia a întrebat când vor începe lucrările ca să nu stea fără şarpantă prea mult timp. Primăria a răspuns că atunci când o să fie fonduri. Atunci oamenii s-au temut să nu stea şi 2 ani fără şarpantă şi au renunţat. Aşa s-a întâmplat şi la mine (Asociaţia de proprietari nr. 102 – n.r.), deşi s-au investit bani în documentaţii. Da. E o pierdere.”

În aceeaşi situaţie mai sunt asociaţiile nr. 54, 1, 28, 33 Cornişa, Eminescu.

Blocurile care nu vor mai fi reabilitate termic, cu numărul de contract (locatarii își dăduseră inițial acordul):

Contract: 48 031

Mărăşeşti 169 E2, 187 E7; Războieni 40, 44.

Contract: 48 033

Energiei 21; Gării 54 C3, 58 C1; Mioriţei 15, 26, 38, 40.

Contract: 48 034

Mărăşeşti 114, 165 E1, 179 E5; Cornişa Bistriţa 33, 34; Narciselor 8.

În 30 – 45 zile vor începe lucrările pentru cele 5 loturi de blocuri (25 blocuri), acolo unde locatarii şi-au dorit în continuare realizarea investiţiei. „Termenul la care se va declara câştigătorul nu poate fi stabilit cu exactitate pentru că depinde de volumul de muncă, de numărul de oferte care trebuie analizate. Lucrările vor fi încheiate până la finalul anului,” spune Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.

Blocurile care urmează să intre în lucru, după analiza ofertelor şi stabilirea câştigătorului:

Contract: 48 021

Milcov 53, 55, 57, 71

Contract: 48 030

Gării 56 C2, 60 C4; Mărăşeşti 98, 102, 171 E3, 185 E6

Contract: 48 019

Milcov 67, 140, 142; Republicii 19, 54.

Contract: 48 032

Milcov 4; Republicii 44, 70; Narciselor 2, 9.

Contract: 48 020

Milcov 59, 61, 63, 65; Războieni 32.

Investiţia în eficientizarea energetică a imobilelor de locuinţe este susţinută cu fonduri europene nerambursabile (50%), bani de la bugetul local (30%) şi contribuţia de 10% – 20% a beneficiarilor direcţi, adică a locatarilor din blocurile vizate.

Prin realizarea reabilitării termice se urmăreşte sporirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe, prin reducerea consumului de energie pentru încălzire cu aproximativ 40%.

Pentru evitarea neajunsurilor depistate de Asociaţiile de proprietari în demararea proiectelor de reabilitare termică a blocurilor, aproximativ 50 reprezentanţi din partea asociaţiilor de la nivel naţional au solicitat o implicare mai mare a acestora şi eliminarea unor atribuţii ale primăriilor.

Vasile Maxim, vicepreşedinte LJAP Bacău: „În cadrul ultimei întâlniri cu parlamentari PNL, reprezentanţi de la Ministerul Dezvoltării, ANRE şi ANRSC, am solicitat ca fondurile pentru astfel de proiecte să nu mai treacă prin Primării, ci să ajung direct la beneficiari, la asociaţii. Primăria doar să facă documentaţiile şi să ţină licitaţia. Asociaţiile să-şi angajeze diriginte de şantier, să facă organizarea de şantier, să verifice lucrările.”

Programul de reabilitare termică în municipiul Bacău este derulat şi cu fonduri de la bugetul central. Guvernul României a alocat suma de 900.000 lei, reprezentând 50% din valoarea lucrărilor pentru 4 blocuri. Este vorba de Letea 5, Mărăşeşti 120, 189 şi Alecu Russo 15, deşi solicitarea Primăriei Bacău era pentru 13 blocuri, cu o cofinanţare guvernamentală de 4 milioane de lei.

În cazul blocului de pe Alecu Russo se aşteaptă acordul locatarilor.