Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

„Ionel Floroiu bate câmpii!” Reacţie dură din partea

administratorului Apă Canal Oneşti, ca răspuns la afirmaţia vicepreşedintelui Consiliului Judeţean prin care acesta argumenta neînceperea lucrărilor la noua staţie de epurare a orașului. „Din păcate, pe investiţia pe staţia de epurare avem nişte probleme juridice pe care nu putem să le rezolvăm din cauza proceselor pe care le avem cu agentul economic privat din municipiul Oneşti,” declara Ionel Floroiu, arătând cu degetul spre operatorul local.

Ionel Floroiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău, caută ţapi ispăşitori pentru ritmul lent în care lucrează aparatul administrativ. Proiectul de construcţie a unei noi staţii de epurare a apelor uzate în municipiul Oneşti întârzie să înceapă. CJ şi Consiliul Local Oneşti şi-au asumat obligativitatea realizării obiectivului până la 31 decembrie 2015. În caz contrar, oneștenii vor plăti penalităţi de până la 50.000 lei / lună. Majorarea tarifului la canalizare devine realitate pe măsură ce trec lunile în care nu se întâmplă nimic concret cu privire la stația de epurare.

Vă promitem că vom fi aproape de oneşteni în proiectele pe care le avem în derulare. Aş aminti aici Spitalul Municipal Oneşti, canalizarea de la Borzeşti şi încă un proiect pe staţia de epurare. Din păcate, pe investiţia pe staţia de epurare avem nişte probleme juridice pe care nu putem să le rezolvăm din cauza proceselor pe care le avem cu agentul economic privat din municipiul Oneşti,”declara Ionel Floroiu în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local Oneşti, în care a fost ales noul viceprimar cu atribuţii de primar, Alexandru Cristea.

Juriştii societății Apă Canal susţin că nici nu am avut şi nici nu avem vreun litigiu cu Consiliul Judeţean pe tema aceasta, a viitoarei staţii de epurare. Când face astfel de afirmaţii, trebuie să şi argumenteze, să spună despre ce procese e vorba, cu număr, cu tot.”

Corneliu Fântână, administrator Apă Canal: Ionel Floroiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, bate câmpii. Chiar dacă ar fi un litigiu între Apă Canal şi Consiliul Judeţean, investiţia respectivă este garantată şi asumată de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oneşti. Nu există nici un motiv, nici o piedică din partea Apă Canal, pentru care proiectul lor să nu poată fi demarat şi finalizat. Ei nu au nici proiectele finalizate, nici măcar nu pot turna fundaţia.”

„Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oneşti s-au angajat, s-au obligat, în faţa celor de la Mediu şi de la Apele Române, ca în 31 decembrie 2015 staţia din Oneşti să fie gata. Dacă nu respectă termenul pe care şi l-au asumat, penalităţile le plătim noi, oneştenii. O să ne vină până la 50.000 lei. Apă Canal are realizat un proiect de 7 ani pentru o staţie nouă de epurare. La momentul respectiv, valoarea investiţiei era de 4,2 milioane euro,” mai arată Fântână.

Nerespectarea de către Consiliul Judeţeean a termenului limită de conformare la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană atrage penalităţi de cinci ori mai mari pentru locuitorii Oneştiului branşaţi la reţeaua de canalizare.

Consiliul Judeţean nu a reuşit demararea procedurilor de organizare a licitaţiei. Se află, în continuare, la faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Dintre cele trei investiţii angajate de CJ pentru Municipiul Oneşti pe apă uzată, doar una a fost realizată, respectiv canalizarea în Satul Catolic.

„Domnul Floroiu a mai spus odată şi că asigură apa în Oneşti la preţul de 2 – 3 lei,” arată Fântână, făcând referire la momentul 24 aprilie 2014, când, în plină dispută între fostul primar Neghină şi operatorul local, Floroiu declara că, în cazul preluării de către CRAB a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, oneştenii vor plăti acelaşi tarif ca în Bacău, tariful unic aprobat de consilierii judeţeni în unanimitate.

„Dacă mâine vă preluăm, noi am aprobat un tarif unic, veţi plăti 3,81 lei /mc de apă. Dacă vă preluăm, cum să vă mărim preţul? O să facem un echilibru de preţ. O să avem un minim de pierdere, dacă vă preluăm pe dumneavoastră. Deci CRAB îşi va asuma pierderile dumneavoastră, cu alte cuvinte, dar preţul va rămâne acelaşi.”

Teoretic, va fi acelaşi preţ pentru toţi consumatorii, dar Floroiu nu spune că la nivelul CRAB tariful va fi modificat. Compania de Apă va fi obligată să perceapă un tarif unic în cadrul ariei de acoperire, însă implicaţiile înglobării municipiului Oneşti în rândul consumatorilor direcţi ai CRAB se vor materializa inevitabil într-o creştere a tarifelor pentru apă şi canalizare în afara calendarului impus de Banca Mondială şi semnat de primarii unităţilor administrativ teritoriale care sunt membre ADIB.

Conducerea Consiliului Judeţean arată încă odată că mediază şi abordează conflictul dintre Primăria Oneşti şi Apă Canal în cel mai politicianist mod posibil.