Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Majorare cu 7% a preţului gazelor naturale, probabil de la 1 iulie! Şi câte 5% în următorii doi ani. Modificarea este

valabilă doar pentru consumatorii casnici, în timp ce faţă de consumatorii industriali Guvernul practică o politică de protecţie. De ce? În decembrie 2014, deputatul Iulian Iancu a oprit liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii noncasnici, implicit majorarea cu 40%, de la 53,3 lei/MWh la 90 lei/MWh, ceea ce ar fi produs un impact semnificativ atât la nivelul celor care au un sistem propriu de încălzire (centrale termice de apartament, spre exemplu – n.r.), cât şi la nivelul furnizorilor industriali de agent termic, precum Thermoenergy Bacău sau Termon C.T. Oneşti.

Guverne la rând, fie Boc, fie Ponta, amână aplicarea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate în domeniul gazelor naturale. Un prim calendar a fost stabilit, dar nerespectat. Preţurile urmau a fi majorate în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, concretizate în Memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale.

Guvernelor le vine mănuşă o iminentă situaţie de scumpire a gazelor, pentru ca în scop electoral să ia decizia amânării majorării preţurilor la consumatorii casnici, care şi aşa cu greu fac faţă achitării facturilor la încălzire din cauza veniturilor scăzute şi a consumului mare de energie necesar asigurării unui minim confort.

Potrivit primului calendar, consumatorii casnici ar fi trebuit ca în acest moment să plătească 56,1 lei/MWh, faţă de 53,3 lei/MWh (preţul actual), în timp ce consumatorii noncasnici ar fi plătit de 5 luni preţul pieţei, respectiv 90 lei/MWh.

Conform actualului calendar, dacă mai există unul în vigoare, şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, consumatorii individuali scot din buzunare 53,3 lei/MWh, la fel ca cei industriali.

La începutul anului, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, şi-ar fi dorit realizarea la 100% a gradului de convergenţă în ceea ce-i priveşte pe consumatorii industriali. Prin amendamentul depus de deputatul PSD Iulian Iancu a fost evitată însă o explozie a preţului la gaze de aproximativ 40%, de la 53,3 lei/MWh la 90 lei/MWh, cât este preţul pieţei.

Astfel, preţul plătit de consumatorii casnici (cu centrale termice de apartament) ar fi fost majorat ca urmare a modificării preconizate în calendar, iar cei care se încălzesc în sistem centralizat ar fi fost afectaţi în urma efectului produs asupra consumatorilor noncasnici/industriali (Thermoenergy, Termon C.T. Oneşti), care s-ar fi văzut nevoiţi să includă în preţ majorarea pe care trebuia să o suporte.

Practic, o liberalizare a preţului la gaze pentru consumatorii noncasnici, printre care şi furnizorii industriali de agent termic, ar duce la o majorare indirectă asupra facturilor la încălzire pentru cei în sistem centralizat. Liberalizarea preţului în cazul consumatorilor casnici i-ar afecta doar pe cei care utilizează gazul natural pentru a se încălzi.

Convergenţa dintre preţul gazului din import (90 lei/MWh) şi preţul gazului intern (stabilit/îngheţat prin lege la 53,3 lei/MWh) ar fi trebuit realizată pentru consumatorii casnici la 1 octombrie 2018, iar pentru cei industriali la 1 octombrie 2014.

Acum, cu preţul de 53,3 lei/MWh (producţie internă), ne aflăm între etapele de creştere a preţului la producţia internă de la 51,8 lei/MWh la 55,3 lei/MWh, adică între 1 aprilie şi 1 iulie 2014. La valorile actuale, gradul de convergenţă este de 59,22% faţă de 41% – 44%, gradul preconizat în calendarul anterior în perioada aprilie – iulie 2014.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Niculae Havrileţ, apreciază că liberalizarea ar trebui făcută din 2015 în trepte anuale şi nu trimestriale, ca până acum. Astfel, în 2015 se preconizează o creştere de 7%, iar în următorii doi ani câte 5%. „Am considerat că este mai bine să facem o creştere pe an, în aprilie, că atunci nu există consum ridicat, iar prima factura care va avea preţul ridicat va fi în decembrie pentru luna noiembrie”, a declarat Niculae Havrileţ în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum, citat de hotnews.ro.

Majorarea preţului la gazele naturale afectează consumatorii cu centrale termice de apartament, în timp ce în municipiul Bacău 16.700 de apartamente branşate la sistemul centralizat nu vor scoate în plus bani din buzunar, pentru moment. Dacă în Oneşti ar fi reluată furnizarea agentului termic, 800 de familii ar fi ferite de majorarea de 7% din iulie. Pe termen lung, un sistem centralizat modernizat va furniza energie termică mai ieftină decât cea primită prin intermediul centralelor de apartament. 

Pentru a opera creşterea de preţ este necesară o Hotărâre de Guvern. În acest moment, este în vigoare actul normativ care a îngheţat preţul gazelor din producţia internă destinată consumatorilor casnici la 53,3 lei/MWh până în luna iulie, amendat de Iulian Iancu.

„Avem de făcut un salt de la 53,3 de lei MWh la aproximativ 85 de lei. Este vorba de un ecart de 30 de lei pe care să îl împărţim pe o perioadă de trei ani, ceea ce ar duce în preţurile finale la influenţe de ordinul a 7% în 2015 şi câte 5% în 2016 şi 2017, iar în 2018 să încheiem liberalizarea, la 85-90 de lei MWh“, a spus Havrileţ, potrivit hotnews.ro.    

În funcţie de valoarea preţului la gazele de import (acum aproximativ 90 lei/MWh), este posibil ca acest calendar să se întindă/să servească rundelor de alegeri până în 2021.