Rolul unui laborator de metrologie

Metrologia este o stiinta transversala care se aplica tuturor domeniilor in care se fac masuratori cantitative. Mai precis, metrologia este stiinta masurarii care defineste principiile si metodele pentru a asigura si mentine increderea in masuratorile rezultate din procesele de masurare. In aproape toate sectoarele de activitate, deciziile sunt luate pe baza rezultatelor masuratorilor.

 

Scopul acestui laborator este bazat pe aparatele de masurare, pentru studierea metodelor de masurare, a tehnicilor de masurare adecvate prin masuratori simple de masa, lungime si timp.

 

Echipamentele etalonate in laborator sunt:

 

 • Clesti ampermetrici
 • Aparate pentru masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant
 • Microohmetre
 • Truse de testat relee
 • Chei si surubelnite dinamometrice
 • Megohmetre
 • Analizoare de calitatea energiei electrice
 • Aparate pentru testarea sigurantei in functionare a echipamentelor electrice
 • Promoveaza dezvoltarea unui sistem armonizat de masurare, acuratete de testare, necesar pentru a face industria competitiva.

 

Considerata cel mai eficient instrument de monitorizare, control si verificare a proceselor si standardelor in liniile de productie, metrologia are un rol din ce in ce mai fundamental in rutina marilor companii, mai ales cand vine vorba de stabilirea si respectarea unor standarde riguroase de siguranta si calitate. Datorita tehnicilor si instrumentelor de masurare, companiile sunt capabile sa atinga niveluri standardizate de excelenta in produsele lor.

 

Controlarea mediului unui laborator de metrologie.

 

Pentru indeplinirea tuturor acestor obiective este justificata necesitatea unui laborator de metrologie independent in industrie. Laboratorul independent de metrologie este conceput pentru a furniza utilizatorului final trasabilitatea masuratorilor, mediu adecvat, echipamente de masurare adecvate si proceduri standard de masurare conforme cu stadiul tehnicii. Standardele stabilite pentru calibrarea echipamentelor de masurare utilizate in controlul calitatii produselor au capabilitate de precizie, stabilitate si interval necesar pentru utilizarea prevazuta.

 

Controalele mediului pentru echipamentele de masurare si testare si instrumente de masurare sunt calibrate intr-un mediu controlat in masura necesara pentru a asigura masuratori continue cu precizia necesara, luand in considerare temperatura, umiditatea, vibratiile, curatenia si alti factori controlabili care afecteaza masurarea de precizie.

 

Odata cu globalizarea pietelor, metrologia devine tot mai importanta si se pune mai mult accent pe relatia dintre costuri si calitate, calitate si comert, masuratori si control al calitatii, calibrare, trasabilitate si certificare. Metrologia permite ordonarea acestor functii si functionarea consecventa in scopul imbunatatirii si asigurarii calitatii produselor si serviciilor.

 

Care sunt conditiile ideale intr-un laborator de metrologie?

 

Conditiile de mediu ideale in laboratorul de metrologie pentru masuratori dimensionale ale standardelor de referinta sunt:

 

 • Temperatura: 20°C ± 0,3°C
 • Viteza de modificare a temperaturii: Mai putin de 0,5°C pe ora
 • Umiditate relativa: 35%—55%
 • Praf (numar de particule): Mai putin de 3,3 x 105 parti pe m3 peste 1,0 microni si mai putin de 16,5 x 104 parti pe m3 peste 0,5 microni.
 • Vibratie: 0,001 g
 • Zgomot: maxim 50 db.

 

Metrologia cuprinde toate sectoarele de activitate precum alimentatie, energie, mediu, sanatate, telecomunicatii, lucrari publice, din cauza evolutiei tehnologiilor care necesita o reajustare regulata a masurilor şi instrumentelor. In mod clar, metrologia industriala consta in controlul si optimizarea utilizarii aparatelor de masurare care au impact asupra calitatii produsului.