Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Romeo Stavarache s-a prezentat joi în fața judecătorilor de la Tribunalul Bacău, pentru a

da explicații în cel de-al doilea dosar în care a fost trimis în judecată de DNA. Subiectul zilei a fost acuzația că ar fi solicitat 100.000 lei mită de la Costel Cășuneanu, pentru a un certificat de urbanism pe numele uneia dintre companiile omului de afaceri. Primarul Bacăului a respins acuzația și a declarat că sponsorizarea pe care Cășuneanu a făcut-o echipei de handbal nu are legătură cu certificatul de urbanism și, mai ales, că niciun leu din sponsorizările făcute în conturile clubului nu au ajuns în buzunarul lui: „Nu puteam să solicit 200.000 lei, când suma era deja plătită.”

Un nou termen în dosarul în care Romeo Stavarache a fost trimis în judecată împreună cu Liviu Goian, Liviu Cenușă, Constantin Apostol și Costel Cășuneanu. Primarul Bacăului este acuzat că, direct sau prin intermediul celorlalți inculpați din dosar, ar fi pretins și primit mită de la patru oameni de afaceri.

Tema zilei s-a referit la acuzațiile DNA de primire a unor sume de bani prin intermediul echipei de handbal masculin: „în perioada martie-aprilie 2009, împreună cu Constantin Apostol, i-a solicitat lui Costel Cășuneanu suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009. Toate sumele de bani au fost primite de către inculpatul Romeo Stavarache prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, administrate de inculpații Liviu Goian, Vasile Cenușă și Constantin Apostol”, după cum se arată în comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată.

Primarul Bacăului a răspuns întrebărilor adresate de judecător, procurori și avocații celorlalți inculpați, subliniind că certificatul de urbanism și prelungirea acestuia nu au nicio legătură cu sponsorizările pe care firmele controlate de Costel Cășuneanu le-a făcut către Asociația Top Sport.

„În anul 2006, Asociația Top Sport, printr-o asociere cu Universitatea „Vasile Alecsandri” și, implicit, prin clubul Știința Bacău, a făcut un program pentru susținerea echipei de handbal Știința Bacău. Această asociere era posibilă numai pentru aplicarea legii 350/2005, legea pentru finanțarea activităților cu fonduri nerambursabile. Asociația, împreună cu Știința Bacău, au depus în 2006 un proiect la Primăria Bacău. În fiecare proiect, maxim 90% poate veni din fonduri nerambursabile și minim 10% din sponsorizări. Primăria are obligația să urmărească derularea proiectelor, astfel încât finanțările de la bugetul local să poată fi acordate, dar să și poată fi respectate proiectele. Am urmărit absolut toate proiectele finanțate, pe toate domeniile de activitate. Practic, noi eram administratorul celor maxim 90% din fonduri. Echipa aceasta este echipa Guvernului, a Ministerului Educației. Eu eram administratorul acestui oraș și normal că eram preocupat să se respecte acest proiect, să se plătească salariile și, mai ales, impozitele pe salarii, astfel încât asociația să aibă certificat fiscal pe 0.” și-a explicat Romeo Stavarache implicarea în activitatea echipei de handbal.

Rechizitoriul întocmit de procurori se bazează, în principal, pe înregistrarea unei discuții telefonice dintre Romeo Stavarache și Constantin Apostol. „Discutam cu majoritatea președinților de asociații care aveau proiecte spre finanțare. Asociația Top Sport avea ca principal sponsor la data respectivă firma PA & CO, nu din anul acela, ci încă din 2006. Sunt acuzat de faptul că aș fi influențat sponsorizarea, ca să primească certificatul de urbanism. Haideți să ne uităm pe rechizitoriu, am văzut un lucru în care acum am să fac lumină. În anul 2008, PA & CO, nu știam acest lucru, l-am văzut prima dată în rechizitoriu, a depus documente pentru a obține un certificat de urbanism, pe care l-a și primit. Asta undeva în iunie. Tot undeva în luna iunie, dar nu mai știu exact, a fost încheiat un contract de sponsorizare.”

Discuția înregistrată ar fi avut loc în decembrie. „În decembrie am fost sunat și mi s-a spus că trebuie, că vine cineva, nu mai știu exact, pentru un certificat de urbanism pentru această investiție. Urma să fie prelungit. Sunt două lucruri. Despre cel eliberat în iunie nu știam, despre cel care trebuia prelungit am aflat când m-a sunat domnul Apostol.”

Procurorii susțin că Romeo Stavarache ar fi întârziat eliberarea prelungirii certificatului de urbanism. Primarul a declarat că a avut motive întemeiate. „În acea perioadă au venit solicitări atât de la DNA, cât și de la Înalta Curte, prin care să răspundem vizavi de procesul în care era implicat fostul primar. Am avut discuție cu privire la toate terenurile care aveau legătură cu fosta fabrică Letea și care erau în litigiu, din cauză că a fost trimis la rejudecare dosarul. Am zis să facem o analiză, să vedem care sunt terenurile care sunt sub incidență, și am spus că nu dau nimic, pentru că s-a întors procesul lui Sechelariu și, după ce voi face o analiză, voi vedea care sunt acele terenuri.” Ba mai mult, a declarat instanței și că nu avea competențe pe eliberarea certificatelor de urbanism, această atribuție fiind în răspunderea unui viceprimar. ,,Nu am vorbit niciodată cu viceprimarul sau Serviciul de Urbanism cu privire la prelungirea certificatului de urbanism. Consider că din înregistrări (ale DNA – n.r.) nu rezultă că există vreo legătură între contractul de sponsorizare din iunie – plățile aferente făcute în decembrie și prelungirea certificatului de urbanism din aprilie 2009. Nu puteam să solicit 200.000 lei, când suma era deja plătită.”

„Când m-a sunat domnul Apostol, nu știam, în primul rând, despre sponsorizarea pe care trebuia să o dea. În momentul în care a cerut prelungirea certificatului (25.03.2009 – nota red.), avea contractul (de sponsorizare – nota red.) încheiat. Pe mine m-a sunat domnul Apostol și mi-a spus că o să vină cineva să solicite prelungirea certificatului de urbanism. Nu cred că mi-a spus pentru cine era. În urmărirea penală am citit că era vorba despre Asero. Nu venise nimeni cu o solicitare. Nu discutam pe un lucru concret, ci pe ceva ce urma să se facă. Nu venise nimeni, abia în martie au venit cu solicitarea de prelungire, când deja nu mai aveam nicio treabă cu sponsorizările.” a mai explicat el.

Romeo Stavarache a încercat să le explice judecătorilor că, din punctul lui de vedere, în discuția telefonică înregistrată de procurori a fost vorba despre două subiecte distincte. Pe de o parte a discutat despre prelungirea certificatului de urbanism, fără a ști cu exactitate cine o solicită, iar pe de alta despre sponsorizarea echipei de handbal. În acest context, susține el, a fost pomenit numele lui Costel Cășuneanu, fiind pronunțat și un alt nume, cel de Dragoș, despre care primarul a admis că este Dragoș Pavăl, directorul Dedeman, un alt sponsor important al echipei de handbal. ,,În aceeași perioadă se discuta despre sponsorizare și cu Dedeman.”

Deși discuția dintre Stavarache și Apostol ar fi avut loc pe 20 decembrie, faptele de care sunt acuzați s-ar fi petrecut în perioada martie-aprilie. Primarul Bacăului susține, însă, că ulterior discuției atașate la dosar, nu a mai discutat niciodată despre sponsorizările echipei de handbal.

Acuzarea este pentru martie- aprilie. Noi discutăm despre o sponsorizare care s-a făcut în decembrie, nu are nicio treabă. Nu poți să mă acuzi. În martie-aprilie nu s-a mai discutat. În discuția pe care am avut-o la 21 martie 2009 cu privire la proiectul asociației era vorba despre finanțarea Primăriei către Știința Bacău. Aici este vorba despre finanțarea Primăriei.”

Extrem de vehement a respins Stavarache și acuzația procurorilor DNA că o parte din banii dați de Cășuneanu Asociației Județene de Handbal (AJH), prin contractul semnat în 13 aprilie 2009, ar fi ajuns în buzunarul său, respectiv 100.000 lei. ,,Am văzut în rechizitoriu. Nu am cunoscut, nu aveam cum să știu, pentru că era vorba de o altă asociație. Nu am beneficiat de nici o sumă de bani. Nu am știut de plata acestei sume. Plata pe sponsorizarea pe contractul semnat în iunie 2008 s-a făcut în decembrie. Ulterior, nu am mai discutat nimic și nu s-a mai întâmplat nimic. E vorba de un alt contract (semnat între PA & CO și AJH, pentru 100.000 lei – n.r.) la care face referire și confuzie DNA.”

Un moment tensionat în cadrul ședinței de judecată a avut loc în momentul în care avocatul lui Costel Cășuneanu a atras atenția completului că nu s-au consemnat declarațiile lui Romeo Stavarache conform cuvintelor acestuia, atunci când acesta a explicat că banii virați de omul de afaceri în conturile echipei de handbal la sfârșitul anului 2008, în baza contractului de sponsorizare încheiat în luna iunie din același an, au fost folosiți exclusiv pentru plata salariilor jucătorilor și a impozitelor datorate la bugetul de stat. Deși președintele completului l-a amenințat pe avocat cu aplicarea unei amenzi, acesta a insistat pe consemnarea întocmai a declarațiilor primarului.

Din sală, din bancă, omul de afaceri Costel Cășuneanu insista asupra faptului că președintele Asociației Top Sport, Constantin Apostol, ar fi urmat să se întâlnească nu cu el, ci cu Dan Balcanu, director în cadrul PA & CO.

În ședința de joi a răspuns întrebărilor doar Romeo Stavarache. La următorul termen, actualul primar ar trebui să contextualizeze și să ofere explicații și pentru celelalte capete de acuzare formulate de procurorii DNA.